StoryEditor

Darovanie pôdy treba zverejniť v registri

06.12.2016, 23:00
Ponuku nezverejňujete, len ak chcete darovať pôdu miestnemu roľníkovi, spoluvlastníkovi či blízkemu.

Chcete darovať svoj podiel na pôde deťom, inej blízkej osobe, spoluvlastníkovi alebo miestnemu roľníkovi? Môžete tak urobiť a ponuku nemusíte zverejniť v registri, ktorý je na webovom sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Obmedzenia platia nielen v prípade, ak by ste pôdu chceli predávať. Vzťahujú sa aj na darovanie, okrem jej darovania blízkej osobe alebo spoluvlastníkovi poľnohospodárskeho pozemku.

Potvrdenie obce alebo zamestnávateľa
„Zverejnenie ponuky nie je potrebné, ak pozemok darujete blízkej alebo príbuznej osobe či spoluvlastníkovi. Ak však o tieto prípady nejde, musí aj obdarovaný vykonávať v obci, kde je pozemok evidovaný, poľnohospodársku výrobu ako podnikanie, a to najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy,“ upozornila Odeta Poldaufová, riaditeľka legislatívneho odboru Úradu geodézie, kartografie a katastra SR. O tom, že v obci podnikáte v agrobiznise, potrebujete potvrdenie, vydané obecným úradom. Prikladá sa k návrhu na vklad darovacej zmluvy do katastra.

Osvedčenie získate do 30 dní
Ponuku na darovanie pozemku zverejňovať v registri ministerstva nemusíte, ani ak by ste chceli darovať pôdu tomu, kto najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy pracuje v poľnohospodárstve. Či už v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo v inom pracovnoprávnom vzťahu u osoby, ktorá v obci, kde sa pôda nachádza, vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie. Na zavkladovanie zmluvy potrebuje však obdarovaný tiež potvrdenie, a to od zamestnávateľa. V takýchto prípadoch sa k zmluve o prevode vlastníctva poľnohospod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 05 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 14:21