Dreamstime
StoryEditor

Spoločná večera? Takto si podelíte platenie bez trapasu

07.12.2016, 23:00
Autor:
soksok
Spoločný obed alebo večera s priateľmi zákonite končí platením. Ako si účet rozdeliť tak, aby sa nikto necítil zle?

Peniaze sú téma, ktorá dokáže znepríjemniť aj zdanlivo obyčajný rozhovor. Zvlášť, keď dôjde na platenie v reštaurácii po spoločnom obede či večeri. Následné dohadovanie sa, kto komu čo zaplatí a kto koho pozve, môže byť nepríjemné pre obe strany.

Nemenej príjemná je táto situácia aj vtedy, keď večerajú spolu ľudia, ktorí majú diametrálne odlišný príjem. Je na mieste očakávať, že ten, kto je na tom lepšie, "zatiahne" účet?

Stručná odpoveď znie: Rozhodne nie. Odborníci na etiketu pre Business Insider vysvetľujú, ako riešiť tento aj ďalšie problémy pri platení.

"Len preto, že jeden človek zarobí viac peňazí ako ostatní, nemôžeme očakávať, že pokryje všetky náklady, alebo viac, ako minul on sám," vraví Diane Gottsman, expertka na etiketu z Protocol School of Texas.

Podľa nej môže majetnejší človek zaplatiť viac v prípade, že sám naznačí, že chce."Nemali by sme to ale predpokladať," dodáva.

Podľa odborníkov však existujú z tohto pravidla výnimky. Platenie účtov sa očakáva od tých majetnejších medzi rodinnými príslušníkmi.

"Povedzme, že dobre zarábajúci pár v produktívnom veku berie von svojich rodičov, resp. svokrovcov. V takom prípade by pár mal ponúknuť, že zaplatí," hovorí Patricia Napier-Fitzpatrick, zakladateľka a prezidentka The Etiquette School of New York.

Podľa nej je úprimnosť najlepšie riešenie, aké môžete zvoliť v ktorejkoľvek situácii. Ak sa rodičia alebo svokrovci necítia dobre, keď sú pozvaní, nechajte ich zaplatiť alebo aspoň sa na platení účtu podieľať.

V situácii, kedy napríklad lepšie zarábajúci kamarát navrhne reštauráciu nad vaše možnosti, ozvite sa. Je to lepšie, ako cítiť sa frustrovaný a nechať sa kvôli jedlu dohnať až do mínusu.

Sú však aj príležitosti, kedy sa priatelia ponúknu, že za niekoho zaplatia. A naopak. Bontón ale hovorí, že takúto ponuku netreba nikdy brať ako samozrejmú.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:15