StoryEditor

Veľké zmeny v daňových zákonoch pre firmy a živnostníkov. Pozrite si, ktoré to sú

09.01.2017, 18:19
Autor:
tur, runtur, run
Novinky v daňovej exekúcii, v splácaní daňového nedoplatku, vo vyrubovacom rozkaze a ďalšie zmeny v daňovom poriadku. Podrobnosti sa dozviete v utorkových HN.

Aké zmeny prináša nový daňový poriadok, vysvetľujú daňové expertky – Veronika Solíková, daňová poradkyňa a Mária Gaspareková, účtovná poradkyňa. 
Viac si môžete prečítať v utorkových Hospodárskych novinách v prílohe Poradca.

---------------------------------------------------------

Vyrubovací rozkaz
V novele daňového poriadku je jednou z najdôležitejších zmien vznik nového inštitútu, ktorým je takzvané skrátené vyrubovacie konanie. Ak správca dane zistí pochybenie daňovníka, ktoré má za následok zvýšenie jeho daňovej povinnosti, má k dispozícii možnosť dorubiť takýto rozdiel v skrátenom vyrubovacom konaní. Výsledkom tak bude vyrubovací rozkaz.

Daňový poriadok dáva daňovníkovi možnosť podať proti vyrubovaciemu rozkazu odpor. Hlavnou myšlienkou tejto úpravy je zjednodušiť doterajší postup. Podľa doterajších pravidiel sa vždy iniciovala daňová kontrola.

Odklad dane
Novela daňového poriadku prináša okrem iného zjednodušené podmienky na povolenie odkladu platenia dane alebo zaplatenie dane a daňového nedoplatku v splátkach. Upravuje aj práva podnikateľa či občana podať námietku zaujatosti, ale aj práva správcu dane pri ich predvolávaní. Platenie dane alebo platenie v splátkach je možné na žiadosť podnikateľa odložiť.

V prípade oboch úkonov platí daňovník nižšie úroky, než sú tie z omeškania pri oneskorenom zaplatení dane. Po novom daňový či colný úrad nemusí opakovať predvolávanie daňovníkov, ktorí sa neospravedlnia.


Predbežné opatrenie 
Ak má správca dane dôvodné podozrenie, že podnikateľ či firma riadne a v lehote neuhradí vyrubenú daň, je daňový úrad oprávnený pristúpiť k predbežnému opatreniu a prikázať, aby daný subjekt zložil „zábezpeku“ na
budúcu daň.

Ak to daňovník odmietne a v termíne nezloží peniaze na účet daňového úradu, bude to znamenať, že predbežné opatrenie sa „preklopí“ do daňovej exekúcie. Exekúciu peňažnej sumy, ktorá príde na účet
daňového úradu, možno realizovať len prikázaním pohľadávky z účtu v banke. Je to ďalší z nástrojov Finančnej správy v boji proti daňovým podvodom.

Priebeh exekúcie
Predbežné opatrenie daňového úradu o povinnom zložení „zábezpeky“ zo strany daňového dlžníka sa doručí napríklad banke (prípadne inej finančnej inštitúcii), kde má dotyčná osoba založený účet. Daňový úrad banke prikáže, aby po doručení rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania zablokovala na účte sumu vo výške daňového nedoplatku.

V tom čase však daňový dlžník nemusí mať na účte dostatočne vysokú sumu. V takom prípade bude banka či iná finančná inštitúcia postupne blokovať sumy, ktoré budú na účet prichádzať. Daňový poriadok vyžaduje, aby sa rozhodnutie doručilo do vlastných rúk.

Dve desiatky rád a informácií v utorok v HN. 

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 03 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:02