Dreamstime
StoryEditor

Ak túžite pracovať z domu, tieto schopnosti vám nemôžu chýbať

11.01.2017, 00:30
Autor:
(msa)(msa)
Práca z domu vás môže priviesť k úspechu, ale aj na psychiatriu. Nie je totiž pre každého, ale iba pre silné osobnosti.

Predstava o práci za počítačom v pižamku a papučkách, ďaleko od šéfa a kolegov, ktorí vás vyrušujú a zdržujú zbytočnými otázkami je lákavá, ale skutočnosť nie je až taká ružová, ako by sa mohlo zdať. Home office má svoje výhody, ale prináša aj určité komplikácie, pre zamestnanca aj zamestnávateľa. Výsledok a efektivita práce závisí na vzájomnej dôvere a osobnosti zamestnanca.

Podľa odborníkov je práca z domu vhodná len pre určité, najmä tvorivé povolania a pre veľmi samostatných, zodpovedných a spoľahlivých jedincov.

Schopnosti a vlastnosti, ktoré sú pre prácu z domu nevyhnutné

Sebadisciplína znamená, že si dokážete vytvoriť denný režim, ktorý bude rešpektovať aj vaša rodina. Nebudete si prácu odkladať až na poslednú chvíľu. Budete pracovať kvalitne aj bez dohľadu nadriadených.

Schopnosť plánovať je dôležitá, aby ste si vedeli čas a prácu zadeliť a zorganizovať tak, že dodržíte termíny a nezabudnete na stretnutia, porady, čiastkové úlohy a podobne.

Schopnosť určiť priority - pri množstve práce bez kontaktu s kolegami a svojim nadriadeným sa budete venovať najprv neodkladným a dôležitým termínovaným úlohám a až nakoniec si necháte rôzne malé robotičky, ktoré síce zaberajú čas, ale nie sú nevyhnutné na to, aby ste včas dokončili svoju hlavnú prácu.

Samostatnosť v rozhodovaní - pri každej činnosti vznikajú určité problémy a možnosti ako ich riešiť. Ak pracujete doma, musíte sa neraz správne rozhodnúť aj bez toho, aby ste si všetko predebatili s kolegami či nadriadeným.

Vytrvalosť a sústredenie - v domácom prostredí je množstvo zámienok a podnetov, ktoré môžu odvádzať vašu pozornosť od pracovnej úlohy. Aj keď budete pracovať doma, musíte si vytvoriť podmienky a návyk na prácu bez rozptyľovania.

Komunikačné schopnosti - sú mimoriadne dôležité kvôli kontaktom s kolegami a nadriadenými, potrebujete jasne a presne odovzdávať informácie, formulovať otázky a odpovede pri riešení pracovných záležitostí tak, aby nedošlo k nedorozumeniam.

Zvládanie izolácie a osamelosti - je problém, s ktorým musíte pri práci z domu počítať. Odlúčenie od kolektívu kolegov môže byť frustrujúce. Rovnako je nebezpečné, ak popri starostlivosti o malé deti chcete zvládnuť množstvo práce z domu. Trpí kvalita práce aj rodina.

Schopnosť oddeliť pracovný a osobný život - je nevyhnutná práve preto, že pracujete z domu a musíte vedieť kedy začať aj prestať s prácou a venovať sa rodine, relaxu, alebo iným činnostiam.

Práca v kolektíve alebo doma?

Najmä u mladšej generácie záujem o flexibilnú pracovnú dobu a možnosť práce z domu aspoň niekoľko dní v týždni stále rastie. Home office sa stáva určitým zaujímavým benefitom pre zamestnancov, ale nevyhovuje každému. Mnohí ľudia dosahujú lepšie výsledky práce, ak majú možnosť aktívne komunikovať s kolegami a nadriadeným. Potrebujú kontrolu a motiváciu. Ak patríte k ľuďom, ktorým vyhovuje domáce prostredie a samostatnosť pri práci z domu, iste oceníte jej ďalšie pozitíva.

Výhody home office

1. úspora času - necestujete denne do práce, čím ušetríte viac ako hodinu denne,

2. úspora nákladov - šetríte na cestovnom, neplatíte lístky na MHD, alebo nemáte výdavky na cestovanie do práce autom, ušetríte na stravovaní v jedálňach a reštauráciách,

3. voľnosť v dennom režime – práca z domu vám umožní rozvrhnúť si pracovný čas a prestávky podľa vašich potrieb, v priebehu dňa si vybaviť aj súkromné záležitosti a večer pracovať,

4. pokojné prostredie - koncentráciou na prácu v domácom prostredí bez rušivých faktorov si  rýchlejšie a efektívnejšie ako v kancelárii dokončíte svoje úlohy a zostane vám viac voľna.

01 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 02 - Modified: 2023-12-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyššia atraktivita ovplyvňuje aj mužov. Tí prezradili, či im krása skutočne pomáha získať lepšiu kariéru či iné výhody 03 - Modified: 2023-09-27 15:13:01 - Feat.: - Title: Rest day nie je len dňom ničnerobenia: Váš oddychový deň by mal vyzerať takto 04 - Modified: 2023-09-25 11:44:45 - Feat.: - Title: Vyrieši nespavosť a zlé trávenie: Mak by ste si nemali servírovať len na buchtách či koláčoch 05 - Modified: 2023-09-20 15:19:16 - Feat.: - Title: Lepšia náladu, štíhlejšie telo a pevnejšie zdravie: pozrite sa, prečo sa oplatí saunovať
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:59