StoryEditor

Živnosť je trendy. Ušetríte na daniach

30.01.2017, 23:00
Chcete ušetriť v novom roku na daniach? Riešte to takto a ušetríte. Prinášame tipy expertov, čo sa vám najviac oplatí.

Radí Ján Marônek, právnik z firmy M2 Business


1. Živnosť či eseročka?
Od akého príjmu sa dá v roku 2017 podnikať na živnosť a od akého na eseročku? Kedy je možné príjmy vzájomne kombinovať?
Nedá sa to, keďže voľba formy podnikania nezávisí len od príjmov a celkovo od daňovo-odvodového zaťaženia. Dôležité je, v čom podnikáte. Ak v rizikovej oblasti, odporúčam kapitálovú spoločnosť, hoci dane a odvody vychádzajú lepšie cez živnosť. Prípadne je možná štruktúra, keď eseročka slúži na prevádzku a živnosť na zhromažďovanie kapitálu. Napríklad obchody kontrahuje eseročka, ktorá znáša i podnikateľské riziko. Tejto eseročke však fakturuje živnostník (ktorý môže byť zároveň aj majiteľom predmetnej eseročky). Samozrejme, išlo by o kontrolovanú transakciu. Predmetné treba ošetriť z pohľadu transferového oceňovania, ako aj zásad daňového poriadku. Ak sa na vec pozeráme len cez dane a odvody, dôležitým faktorom sú „odvodové prázdniny“ v prvom roku podnikania, ako aj možnosť paušálnych výdavkov pri živnosti. Na druhej strane sa zvýšili, či dokonca pri zdravotných odvodoch zrušili horné limity vymeriavacích základov. Nutné je uskutočniť prepočet vaším účtovníkom.

2. Podnikanie cez jednoduchú spoločnosť na akcie
Kedy a pre koho je vhodná forma podnikania cez jednoduchú spoločnosť na akcie?
Jednoduchá spoločnosť na akcie je forma podnikania „vymyslená“ a ideálna pred startup, respektíve pre atypické, inovatívne podnikanie. Zavedenie tejto novej formy podnikania slúži najmä pre právnu istotu investorov a podporuje ich chuť investovať do startupov. Tým majú logicky „inovatívni“ podnikatelia „uľahčený“ prístup ku kapitálu = je zabezpečená flexibilita vstupu a výstupu kapitálu inak ako cez banky či emitovanie akcií (čo je u nás a s naším kapitálovým trhom viac-menej nemožné), a to cez tzv. anjelských investorov. Jednoduchšie povedané: prostredníctvom takejto spoločnosti sme „dostali“ do nášho obchodného práva inštitúty, ktoré dajú investorom právnu istotu, že o investíciu neprídu, nie však z dôvodu podnikateľského rizika, ale z dôvodu rizika právnej neistoty (nevyhovujúceho a neistého právneho prostredia, ktoré „je pozadu“ oproti „novinkám“ v biznise).

3. Fakturácia na firmu
Oplatí sa fakturovať v tomto roku na živnosť napríklad do 20 000 eur kvôli paušálnym výdavkom a zvyšok na eseročku? Nebude to prekážať kvôli transferovému oceňovaniu, ak eseročka so živnosťou spolu neobchodujú ani si nič vzájomne nefakturujú?
Je to jedna z možných „optimalizačných“ štruktúr, ktoré dávajú logiku aj výhody. Podľa môjho názoru by to nemala byť kontrolovaná transakcia, a teda transferové oceňovanie by nemalo do toho vstupovať. „Rozkladáte“ však príjmy na viaceré právne formy podnikania (eseročka a živnosť), treba dobre zvážiť predmetné kroky aj z hľadiska potenciálneho daňového úniku. Domnievam sa, že v praxi sa taktiež stáva, že podnikatelia rozkladajú príjmy na viaceré spoločnosti či formy podnikania, a to z dôvodu, aby vo „finále“ nepresiahli obrat k registrácii k DPH. Byť platiteľom DPH nie je pre nich výhodné, ak poskytujú napríklad služby konečným spotrebiteľom, tzv. retailu. Úmyslom u takýchto podnikateľov nemusí byť ani tak ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:46