StoryEditor

Privátne značky sú čoraz populárnejšie. Dôvod je najmä v cene

05.02.2017, 22:08
Autor:
red, runred, run
Pojem privátna značka bol na Slovensku pred príchodom obchodných reťazcov neznámy. Len čo ovládli trh, priniesli medzi zákazníkov aj tento špecifický fenomén.

Dnes už nie je výnimočné, ak sa každá obchodná sieť prezentuje vlastnou značkou, ktorou sa na základe kvality a ceny produktov snaží osloviť svojich zákazníkov.


V prieskume spoločnosti TNS uviedla nedávno viac ako tretina opýtaných spotrebiteľov, že výrobky privátnych značiek nakupujú častejšie než pred rokom. Hlavným dôvodom je ich cena pri vyhovujúcej kvalite, pričom sa zároveň buduje aj dôvera voči týmto značkám. Takmer tri štvrtiny respondentov výrobky privátnych značiek nakupujú aspoň raz do týždňa a 43 percent s ešte vyššou frekvenciou.

Nárast popularity

Najčastejšie sa dá s „privátkami“ stretnúť v segmente potravín, no nájdeme ich zastúpené aj medzi kozmetikou, či elektronikou, upozorňuje Martin Gärtner, hovorca jedného z reťazcov - Kaufland Slovenská republika. A hoci v minulosti spotrebitelia často vnímali privátne produkty ako nekvalitné, v súčasnosti podľa neho ich popularita rastie. Podporuje to najmä rastúca kvalita za cenu nižšiu, než je cena značkových produktov, tvrdí hovorca.
Bez dodatočných nákladov
Mýtus o tom, že v prípade privátnych značiek ide o nekvalitné, podradné či menejcenné výrobky, podľa Gärtnera neobstojí. „Ide o produkty od renomovaných výrobcov, ktorí časť svojej produkcie premenia na dodané objemy v privátnych značkách. Keďže sú však tieto produkty určené priamo pre náš reťazec, nevyžadujú si od výrobcu dodatočné náklady na lesklé a farebné obaly či lákavé reklamy." Hlavne preto je často aj ich cena dostupnejšia.

Tisícky produktov

O tom, že tento koncept sa teší čoraz väčšiemu úspechu, svedčí aj fakt, že najznámejšia a najväčšia privátna značka Kauflandu označovaná ako K-Classic získala minulý rok ocenenie ako Najdôveryhodnejšia značka v oblasti privátnych značiek. Táto kategória je v rámci Kauflandu najväčšou - obsahuje už viac ako 1 500 druhov výrobkov. Patria tam mliečne a mrazené produkty, sladkosti, konzervy, cestoviny, ovocné šťavy, krmivá pre zvieratá, či potreby pre domácnosť a textilný tovar. Ďalšou privátnou značkou v tejto sieti je K-Purland, ktorá zastrešuje mäsové výrobky.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:10