Ženy sa chcú zbaviť dlhov horlivejšie než muži.Archív HN
StoryEditor

Desať trikov, ako si živnostník môže znížiť daň

Blíži sa termín podania priznaní. Živnostníci, zosumarizovali sme najdôležitejšie kroky, ktoré ponúka zákon na legálne zníženie dane. Celú tému nájdete v pondelkovom vydaní HN 20. februára.
Rozhodnite sa: Paušál či skutočné výdavky
O čo ide: Ešte aj v tomto čase, pred riadnym termínom na podanie daňového priznania za rok 2016 (do 31. marca 2017), sa môžete ako živnostník rozhodnúť, či využijete v účtovníctve skutočné výdavky alebo paušálne. Zistíte to tak, že si spočítate svoje reálne výdavky bez odvodov. Ak bude suma vyššia ako suma paušálnych výdavkov, oplatí sa vám využiť skôr reálne výdavky. Naopak, ak by boli skutočné výdavky nižšie, je lepšie využiť paušál. Pri paušále za rok 2016 platí obmedzenie 420 eur na mesiac alebo 5 040 eur na rok.
Na čo nezabudnite:
Ako živnostník máte možnosť vybrať si podľa Martina Palkoviča z účtovnej spoločnosti Palkovič z troch možností: paušálne výdavky, daňová evidencia, jednoduché účtovníctvo. „Ak to nie je nutné, tak by som sa do jednoduchého účtovníctva nepúšťal. Podľa príjmu by som si zvolil paušálne výdavky alebo daňovú evidenciu. Daňová evidencia obsahuje len rozdelenie na príjmy a výdavky. Súčty zdaniteľných príjmov a zdaniteľných výdavkov len prenesiete do daňového priznania na daň z príjmov – fyzické účtovníctvo. Je to zjednodušené účtovníctvo. Evidenciu je možné riešiť aj pomocou excelovej tabuľky.
Zmeny na rok 2017:
Zvyšuje sa sadzba paušálnych výdavkov zo 40 na 60 percent z úhrnu príjmov. Zrušil sa mesačný limit (420 eur) a zvyšuje sa ročný limit sumy paušálnych výdavkov z 5 040 eur na 20 000 eur.

2. Preverte si, ako ste na tom s faktúrami
O čo ide: Vystavili ste koncom decembra 2016 faktúru s tým, že jej splatnosť je až v roku 2017? Vystavenú faktúru v decembri zaevidujete v knihe pohľadávok ku dňu vystavenia faktúry. Pri uzatvorení roka vám bude figurovať táto suma na pohľadávkach. Úhradu faktúry zaúčtujete až v nasledujúcom roku do peňažného denníka, a teda to bude pre vás príjem až v roku 2017, čím ušetríte za minulý rok na daniach. Dôvod? V jednoduchom účtovníctve daný príjem patrí do obdobia, v ktorom bol prijatý, a nie do toho, v ktorom bola vystavená faktúra.
Na čo nezabudnite:
Výdavok sa používa ako náklad v účtovníctve vás ako živnostníka len do takej sumy, aká je reálne uhradená do 31. decembra minulého roka. „Pokiaľ vediete jednoduché účtovníctvo či daňovú evidenciu, do daňových výdavkov vám pôjde len to, čo ste fyzicky uhradili v hotovosti alebo bankovým prevodom. Pozor si dajte pri používaní obchodného majetku aj na súkromné účely, ako sú napríklad autá, počítače či mobily,“ radí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska. Musíte sa rozhodnúť, či si na náklady spojené s takýmto majetkom uplatníte 80-percentný paušál, alebo ak majetok používate na podnikanie vyšším percentom, budete musieť vedieť obhájiť jeho používanie pri daňovej kontrole. Ak kúpite hmotnú vec, ktorá má lehotu použiteľnosti viac ako rok a nadobúdaciu cenu viac ako 1 700 eur, odpisujete ju minimálne 48 mesiacov.

3. Zarátajte si platby za sociálne a zdravotné odvody
O čo ide: Ako živnostník si okrem iných daňovo uznaných výdavkov na účely dane z príjmov môžete uplatniť aj povinné odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, ktoré ste v roku 2016 reálne zaplatili. Teda, ak účtujete v jednoduchom účtovníctve. Tiež si môžete dať do výdavkov všetky odvody uhradené v roku 2016 vrátane nedoplatku na zdravotné poistenie. Na účely určenia predpisu poistného na nasledujúce obdobie sa však k čiastkovému základu dane pripočíta preukázateľne zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie a následne sa určí predpis poistného. Vlani ste museli platiť minimálne odvody, teda na zdravotné poistenie 60,06 eura, na sociálne poistenie 142,20 eura.
Na čo nezabudnite:
Ak si živnostníci dajú spracovať účtovníctvo a daňové priznanie externe, nezriedka si podľa Jaroslavy Lukačovičovej, poradkyne Združenia podnikateľov Slovenska, neuvedomujú fakt, že z čísel v daňovom priznaní im vychádza nielen daň, ale aj odvody po celý nasledujúci rok. „Keď ich externá účtovníčka na ich výšku neupozorní, nezriedka bývajú prekvapení, keď dôjde k plateniu. Veľký problém majú živnostníci aj so sezónnosťou a platením odvodov.“ To, či budete musieť platiť na základe podaného priznania povinné sociálne odvody, sa posudzuje vždy k 1. júlu, pri predĺženej lehote na podanie priznania k 1. októbru. Ak však vaše príjmy za rok 2016 nedosiahnu sumu 5 298 eur, sociálne poistenie nebudete musieť platiť alebo budete dobrovoľne platiť len minimum.
Zmeny na rok 2017:
Od januára musí živnostník platiť vyššie odvody ako vlani, minimálne v sume 208,16 eura, z toho zdravotné 61,81 eura, sociálne 146,35 eura.
--------------------------------------------------------------------------------
 Celý článok 10 trikov pre živnostníkov nájdete v pondelkovom vydaní Hospodárskych novín.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:20