TASR
StoryEditor

Štát zarába na firmách. Ak neodpíšu straty, tak zaplatia vyššie dane

23.02.2017, 16:23
Ak si podnikateľ nestihne straty odpísať, zaplatí vyššie dane. To je podľa daňového poradcu Miroslava Marcinčina nespravodlivé. Viac čítajte vo štvrtok v HN.

Ak možnosť odpísania strát podnikateľ nemá, lebo štát sprísnil pravidlá, zdaňuje vyššiu sumu ako tú, ktorú reálne zarobil. „To je  nespravodlivé,“ hovorí daňový poradca Miroslav Marcinčin. V niektorých krajinách je to dokonca protiústavné. Na Slovensku však nie.  

Vláda Roberta Fica v roku 2014 zmenila pravidlá odpisovania daňových strát. Už sa nemôžu umorovať päť, či sedem rokov, ale iba štyri. Aj to len po štvrtinách v každom roku. Firma, ktorá to nestihne, zaplatí vyššie dane, lebo nárok na zlikvidovanie neumorenej jednej, či viac štvrtín strát, definitívne stratí. 

Ak firma rozbieha biznis a investujete, jej výdavky sú na začiatku vyššie ako príjmy. V prípade, že takáto situácia trvá dlhšie, jeden či viac rokov, teda zdaňovacích období, dostanete sa do daňovej straty. 

Najviac ohrozené sú začínajúce firmy - startupy  
Obmedzenie odpisovania daňových strát je nepríjemné hlavne pre začínajúce firmy – startupy. Počas rozbehu dosahujú často daňové straty. Daňové pravidlá im často nedovolia odpísať celú stratu, v dôsledku čoho štát zdaňuje startupy viac než v skutočnosti zarobia. Takže ich reálna sadzba dane nie je 21 percent, ale môže byť oveľa vyššia.

Startupy teda neadekvátne veľa a nespravodlivo štát zaťažuje. Vytvára im daňové prostredie, ktoré nie je konkurencieschopné so susednými štátmi. V dôsledku prísnych pravidiel odpisovania strát môžu platiť aj štyrikrát vyššie dane ako v Maďarsku alebo dvakrát vyššie ako v Česku či Poľsku. Zákon o podpore malého a stredného podnikania umožňuje prideliť malým firmám finančnú podporu. Vyzerá to teda tak, že najskôr startupy štát nespravodlivo zdaní a potom im selektívne pomáha.

Prísnym obmedzením pravidiel odpisovania daňových strát však netrpia iba startupy. Týka sa to všetkých rizikovejších odvetví podnikania alebo projektov, ktoré si vyžadujú väčšiu počiatočnú investíciu, napríklad projektov zameraných na výskum a vývoj.

Malé a stredné podniky v zahraničí podporujú aj tak, že obmedzenie odpisu daňových strát sa týka len veľkých firiem. Napríklad v Nemecku alebo vo Francúzsku je odpočet daňovej straty do jedného milióna eur úplne neobmedzený. Takúto stratu teda možno umorovať kedykoľvek v budúcnosti a v akejkoľvek miere až do jej úplného odpísania. Až nad hranicu jedného milióna eur je odpisovanie straty obmedzené 60 percentami zisku v danom roku.

Fígle na zvládnutie strát
Veľmi prísne odpisovanie daňových strát a s tým spojené vyššie dane je možné legálne obísť alebo aspoň zmierniť. Existuje na to niekoľko daňových fígľov. Zväčša sa uplatňujú v rokoch, keď k vzniku daňovej straty dochádza, keďže neskôr v ziskových rokoch môže byť už príliš neskoro alebo môže ísť o komplikovanejšiu optimalizáciu.

V rokoch, keď daňová strata vzniká, ide o minimalizáciu tejto straty a prenos daňových nákladov do iných, ziskových období. Využívajú sa pritom špeciálne daňové ustanovenia, podľa ktorých si podnikatelia môžu niektoré daňové náklady „odložiť“ a uplatniť v plnej miere neskôr. Ide napríklad o prerušenie uplatňovania odpisov majetku alebo neuplatnenie daňovej uznateľnosti opravných položiek k pohľadávkam po splatnosti, prípadne neskoršie uhradenie niektorých záväzkov, pri ktorých sa daňový náklad dosahuje až po zaplatení faktúry.

V prípade jednoduchého účtovníctva je úloha optimalizácie daňovej straty jednoduchšia, keďže v tomto prípade sa sledujú samotné platby – príjmy a výdavky.
Miroslav Marcinčin, daňový poradca, Ernst & Young

Viac si prečítajte vo štvrtok v Hospodárskych novinách

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 03:30