Pozemok, vidiekDreamstime
StoryEditor

Ako zvládnuť vklad do katastra. Toto by ste mali vedieť

04.03.2017, 23:00
Autor:
(tur)(tur)
Staviate dom, alebo kupujete pozemok? V oboch prípadoch sa katastru nevyhnete. Bez vkladu nehnuteľnosti do katastra nezískate list vlastníctva.

Tu je niekoľko rád, čo by ste mali vedieť o vklade do katastra, aby ste nemali problém s vydaním listu vlastníctva. 

Návrh na vklad
Čo má pri pozemku obsahovať návrh na vklad do katastra a aké prílohy na to treba?

Návrh na vklad obsahuje: pri fyzickej osobe – meno, priezvisko, miesto trvalého pobytu; pri firme – obchodné meno, názov a sídlo, označenie správy katastra, ktorej sa návrh adresoval, označenie právneho úkonu (vznik, zmena, zánik práva k nehnuteľnosti).

Prílohami sú: zmluva, na základe ktorej má byť zapísané právo k nehnuteľnosti (dvojmo), listina, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, ak nie je na liste vlastníctva, identifikácia parciel, ak vlastnícke právo nie je na liste vlastníctva, geometrický plán, ak sa pozemok rozdeľuje, zlučuje alebo pri zriadení vecného bremena k nemu, dohoda o splnomocnení, ak vás zastupuje splnomocnenec, a oznámenie v papierovej podobe. Správa katastra na návrhu na vklad vyznačí dátum, hodinu a minútu doručenia návrhu na vklad.

Opatrnosť pri vklade
Ako treba postupovať pri vklade do katastra, na čo si treba dať predovšetkým pozor?
Ľudia by sa nemali spoliehať len na internet a sťahovať z neho vzory zmlúv o prevode vlastníctva nehnuteľností. Treba si uvedomiť, že každý prevod je dosť špecifický, a tak aj zmluvy treba koncipovať rôzne. Lepšie je vyhľadať právnika alebo iného odborníka, ktorý sa venuje týmto prevodom, a prípravu zmluvy nechať na neho.

Väčší pozor si treba dať pri žiadostiach o zmenu v listoch vlastníctva. Nepísať do žiadostí napríklad: „Zmeňte to a to v liste vlastníctva číslo 1 532...“ Úrady totiž môžu mať listy vlastníctva s týmto číslom aj vo viacerých katastrálnych územiach. Takýmto nepresným zadaním sa potom predlžuje čas na vybavenie požiadavky.

Situácie pri konaní
Kedy sa preruší, prípadne zastaví konanie na vklad do katastra?
Návrh na vklad sa preruší, ak: a) sa začalo konanie o predbežnej otázke, b) ste nezaplatili poplatok, c) vás ako účastníka konania vyzvali, aby ste v určenej lehote predložili listinu, ktorá potvrdzuje vaše právo k nehnuteľnosti, alebo aby ste odstránili nedostatky, d) to zhodne navrhli všetci účastníci konania, a to najdlhšie na 60 dní, e) vám predbežným opatrením nariadili, aby ste s nehnuteľnosťou nenakladali, f) je vaše právo nakladať s nehnuteľnosťami obmedzené.

Návrh na vklad sa zastaví v týchto prípadoch: ak návrh nepodal účastník konania, ak ste ako účastník konania odstúpili od zmluvy pred vydaním rozhodnutia o návrhu na vklad, ak sa návrh na vklad už zamietol, ak ste vzali návrh späť a ostatní účastníci s tým súhlasili, ak ste nezaplatili poplatok, ak ste v určenej lehote neodstránili nedostatky návrhu, ak vo veci koná iná správa katastra. Proti rozhodnutiu o zastavení konania sa za istých okolností nemožno odvolať.

Rozhodovanie o vklade
Nastali zmeny aj v spôsobe rozhodovania o vklade do katastra?
Od 1. júla 2016 môže rozhodovať o návrhu na vklad len osoba s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa v odbore právo alebo geodézia. Predtým mohla aj osoba s vysokoškolským vzdelaním prvého stupňa v odbore, ktorý nemal vôbec nič spoločné s problematikou katastra nehnuteľností. Ale tak ako doposiaľ, odvolanie treba adresovať katastrálnemu odboru okresného úradu, ktorý rozhodnutie vydal.

01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť? 04 - Modified: 2023-07-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Kataster odmietne váš dokument aj pre detail. Čo všetko potrebujete a koľko za to musíte zaplatiť? 05 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Staviate dom? Aké povinnosti vás čakajú okrem kolaudácie a koľko vás to bude stáť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:58