Šťastie väčšinou nevidíme v peniazoch, ale v tom, čo sa za ne dá kúpiť, už áno.Archív HN
StoryEditor

Ktoré národy sú šťastné? Pozrite si rebríček, ale aj v čom je kód šťastia

19.03.2017, 23:02
Autor:
red, runred, run
Dnes je medzinárodný deň šťastia. Hoci objektívne meradlo neexistuje, dá sa povedať, že ide o vnútorný pocit harmónie a spokojnosti.

Dvadsiaty marec je medzinárodným dňom šťastia. Preto sme sa pozreli na to, ktoré národy sa považujú za najšťastnejšie a v čom spočíva onen známy vnútorný pocit harmónie a spokojnosti. Výsledky rôznych prieskumov sa však často líšia.

Šťastní Kolumbijčania

Podľa Indexu šťastia z prieskumu americkej agentúry Gallup z roku 2015 až dve tretiny ľudí tvrdia, že sú v živote šťastní. Oproti roku 2014 však nastal pokles - vtedy bolo šťastných až 70 percent. Za vyslovene nešťastných sa považuje dokonca každý desiaty jedinec populácie. Najšťastnejší sú podľa indexu šťastia obyvatelia Kolumbie, nasleduje Fidži, Saudská Arábia, Azerbajdžan a Vietnam. Irak je už druhýkrát po sebe krajinou s najnešťastnejšími ľuďmi. Za šťastných sa tam považuje len 26 percent obyvateľov, čo je najmenej zo všetkých opýtaných národov. Naopak, za nešťastných sa považuje až 38 percent Iračanov, ostatní mali neutrálny postoj. Slováci v práve tomto prieskume nefigurovali.

Spokojní Európania

Iný prieskum zasa odhalil, že najspokojnejšie sú európske národy. Konkrétne sú to podľa Európskej rozvojovej banky Islanďania, za nimi Dáni a Nóri. Česku patrí 16. priečka a rakúskym susedom 11. pozícia. Obyvatelia východnej Európy sú vraj menej šťastní v porovnaní so zvyškom sveta. No napriek tomu sa v tomto prieskume umiestnilo Slovensko na 29. mieste, čím predbehlo Poľsko, ktoré obsadilo 35. priečku, a Maďarsko na 54. mieste.

Emotívne zážitky

Samotné peniaze nás šťastnými nerobia, ale to, čo si za ne môžeme kúpiť, áno. Ten, kto tvrdí, že žiadne šťastie si za peniaze nekúpi, pravdepodobne nebol na dovolenke so svojimi blízkymi, nekúpil si psa alebo super pohodlné kreslo. „Zistilo sa, že pocit dlhodobého šťastia, ktorý sa opakovane vracia a môžeme ho znova a znova prežívať aj počas smutnejších dní, v nás vyvolávajú príjemne zážitky z výletov, dovoleniek s priateľmi či s rodinou“, tvrdí psychologička Lenka Kunová. Možno aj preto je plánovanie dovoleniek pre Slovákov bežné.

Príjemná dovolenka

Až 81 percent ľudí je rozhodnutých, že si doprajú letný oddych, na dovolenku nepôjde len pätina našincov. Vyplynulo to z prieskumu z minulého roka, ktorý urobila pre Poštovú banku prieskumná agentúra 2muse na reprezentatívnej vzorke 532 respondentov. Za oddychom či dovolenkou cestujeme väčšinou do zahraničia (62 percent), ale z roka na rok rastie aj záujem o dovolenku na Slovensku (52 percent). Najobľúbenejšou destináciou za hranicami zostáva Chorvátsko, nasleduje Taliansko a Česko. Slováci si na dovolenku zvyknú priebežne odkladať, iba percento populácie si dovolenku kupuje na úver z banky, dve percentá si neváhajú požičať od rodiny a známych, päť percent platí za letné zážitky kreditkou a až 91 percent si na ňu našetrí.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 05 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:02