StoryEditor

20 trikov a rád na zníženie dane

Čo všetko by mali podnikatelia posúdiť a zahrnúť do priznania pri výpočte daní, aby na nich neprerobili.

Do termínu na podanie daňového priznania ostáva 10 dní. Podnikatelia a účtovníci či daňoví poradcovia majú ešte čas na úpravu dane. Môžu využiť mnohé legálne spôsoby, na ktoré sa však neraz zabúda. Ponúkame 20 možností, ako na to. Vysvetľujú ich experti spolupracujúci s HN.

1.
Náklady až po zaplatení
Podnikatelia, preverte si náklady, ktoré ste uhradili v roku 2016. Faktúry, ktoré ste mali v účtovníctve v roku 2015, ale zaplatili ste ich až v roku 2016, sú daňovým výdavkom, až keď sa zaplatia. Sú to: náklady na účtovníka či daňového poradcu, nájom, sprostredkovanie alebo prieskum trhu a podobne. Tieto výdavky si odpočítate v daňovom priznaní za rok 2016, a tým ušetríte na dani. Kontrolu urobte tak, že si v prvom rade preverte, ktoré výdavky neboli daňové v roku 2015 kvôli ich nezaplateniu. V druhom rade skontrolujte, ktoré z nich ste zaplatili v roku 2016. Potom si zosumarizujte, aká suma z úhrady predstavovala sumu nákladov. Ak ste platiteľ DPH a máte právo na odpočítanie dane, potom suma DPH nie je výdavkom.

2.
Príkazné a iné zmluvy so starobnými dôchodcami
Ďalšou možnosťou je využiť výdavky na rôzne príkazné zmluvy s dôchodcami do hodnoty 1 901,67 eura tak, aby dôchodca nemusel platiť daň. Aj v tomto prípade platí, že podnikateľ musí mať dostatočné dôkazy o tom, čo dôchodca uňho robil, kedy bol v práci, aké sú výsledky jeho činnosti spojené s podnikaním a ako tieto výdavky zabezpečili jeho príjmy, prípadne ako prispeli k ich udržaniu. Často ide pritom o rôzne pomocné administratívne práce a podobne. Činnosť dôchodcu na druhej strane nemôže niesť prvky závislej činnosti, pretože v tomto prípade vznikajú podnikateľovi aj daňové aj odvodové povinnosti.  

3.
Odpísané pohľadávky
Pri zostavovaní daňového priznania si preverte a prípadne vyčistite saldokonto odberateľov o nedobytné pohľadávky. Pri odpise určitých pohľadávok si môžete uplatniť tento odpis do daňových výdavkov. Podmienkou je okrem iného to, aby išlo o nepremlčanú rizikovú pohľadávku zahrnutú do zdaniteľných príjmov a aby od lehoty splatnosti uplynulo vyše 1 080 dní. Odpis drobných pohľadávok nie je možný od 1. 1. 2015. Pre odpísanie pohľadávok už platia všeobecné pravidlá, po splnení ktorých si ich odpíšete z daní. Osobitné pravidlá sú stanovené pre odpis pohľadávok voči dlžníkom po konkurze, reštrukturalizácii alebo exekúcii. Od 1. 1. 2016 je možné urobiť aj odpis príslušenstva pohľadávky.  
 
4.
Nefakturované náklady
Ak ako podnikateľ vediete podvojné účtovníctvo, pri zostavovaní závierky a daňového priznania by ste si mali overiť, či máte zaúčtované všetky náklady. Je tu totiž možnosť uplatniť si náklady na nevyfakturované dodávky. Ide pritom o náklady v reálnej výške, nie o tvorbu rezerv. Takéto výdavky treba zaúčtovať do účtovníctva, preto neznižujú len základ dane, ale aj zisk. Náklady na nevyfakturované dodávky musia splniť podmienky – nie je možné ich len zaúčtovať, treba aj preukázať, že ide skutočne o náklad spojený s už vykonanou dodávkou, ktorá sa ešte nevyfakturovala. Aké môžu byť príklady nevyfakturovaných dodávok: vyúčtovanie energií, poistné, IT služby, prenájom priestorov alebo zariadenia a podobne, ak poznáte presnú sumu týchto výdavkov.
 
5.
Pohľadávky po splatnosti
Ak vediete podvojné účtovníctvo, môžete k pohľadávkam po lehote splatnosti tvoriť opravné položky. Vtedy sa oplatí overiť všetky nezaplatené pohľadávky – či spĺňajú podmienky a koľko sú po splatnosti. Ak nájdete takú, pri ktorej hrozí riziko, že ju dlžník úplne alebo čiastočne nezaplatí, ale bola zahrnutá do príjmov, môžete k nej tvoriť opravnú položku. Výška závisí od času, ktorý uplynul od splatnosti ku koncu zdaňovacieho o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:17