StoryEditor

Problémy so sústredením? Týchto šesť pravidiel zlepší vašu výkonnosť

31.03.2017, 01:00
Autor:
(msa)(msa)
Neviete sa sústrediť, úlohy sa nedarí plniť v obvyklom tempe a stres stúpa. Nespavosť, únava, podráždenosť... Najvyšší čas zastať a urobiť poriadok vo svojom živote.

Stres bol Svetovou zdravotníckou organizáciou označený za epidémiu 21. storočia. Skúsenosti odborníkov sú alarmujúce, ukazujú, že ľudia nevedia zvládať stresové situácie a nepoznajú relaxačné techniky. Chýba osveta v organizáciách, aj vzdelávanie v otázkach, čo je stres a ako proti nemu bojovať. Odbornú pomoc ľudia hľadajú, až keď sú už na konci so silami a organizmus kolabuje. Strata schopnosti sústrediť sa na prácu je často signálom vyčerpanosti.

"Nie je ľahké, vedieť sa v sebe zorientovať, niekedy na to človek nemá čas, niekedy energiu," hovorí Karol Kováč z Inštitútu stresu, ktorý sa zameriava na odborné poradenstvo a vzdelávanie, robí analýzy stresu aj relaxačné tréningy.

Sú problémy s koncentráciou na prácu u dospelých ľudí dôvodom na návštevu psychiatra?

Nedá sa jednoznačne odpovedať na túto otázku. Je potrebné zaoberať sa súvislosťami. Napríklad, prečo sa človek nedokáže na prácu sústrediť? Môže to byť celková vyčerpanosť organizmu v dôsledku dlhodobo pôsobiaceho stresu bez adekvátnej regenerácie. Často nastávajú problémy so spánkom. Buď človek má problém zaspávať alebo má prerušovaný spánok, zobúdza sa v priebehu noci a hlavou mu bežia myšlienky. Výsledkom je čoraz vyššia vyčerpanosť spojená s problematickou koncentráciou, nesústredenosťou, zvýšenou popudlivosťou, stratou energie, problémami v medziľudských vzťahoch,... Pri dlhodobých problémoch napríklad aj so spánkom odporúčame návštevu psychiatra.

Čo najviac ovplyvňuje schopnosť skoncentrovať sa na prácu, alebo aj inú činnosť ?

Koncentrácia pozornosti je výkon a ako každý iný, má svoj limit. Po čase klesá podobne ako pri športových výkonoch. Určitý čas je možné ju udržať na vysokej úrovni, potom dochádza k jej poklesu a vyčerpanosti. Nie je možné udržať 100-percentnú koncentráciu v priebehu celého pracovného dňa, tak ako nie je možné šprintovať v rovnakých časoch v priebehu jedného celého dňa.

Podľa môjho názoru, najvýznamnejším „nepriateľom“ koncentrácie je vyčerpanosť. Ak je mozog vyčerpaný, nie je priestor pre efektívne riešenia. Človek sedí nad úlohami a nedokáže im venovať adekvátnu pozornosť. Čas pre vyriešenie úloh sa predlžuje, efektivita práce klesá, človek sa dostáva do časovej tiesne.

Vyčerpávajúci z pohľadu koncentrácie pozornosti môže byť aj multitasking. Riešenie viacero úloh súčasne si vyžaduje vyšší pozornostný výkon, dochádza k rýchlejšej únave. Napríklad v práci musím vyriešiť ešte 5 úloh, aby som mohol odísť, zároveň rozmýšľam nad tým ako a kedy stihnem vyzdvihnúť dieťa zo škôlky a ešte medzi časom rozmýšľam nad tým, čo nakúpiť na raňajky. Výsledkom môže byť, že sa človek nedokáže poriadne koncentrovať ani na jednu činnosť, stáva sa roztekavý v myšlienkach.

Čo môžete urobiť, aby sa zlepšila vaša schopnosť sústrediť sa ?

Karol Kováč z Inštitútu stresu odporúča zaradiť do života šesť dôležitých pravidiel, ktoré pomôžu nielen zvýšiť vašu koncentráciu, ale aj efektívnosť práce.

1. Urobte si poriadok vo veciach

Neporiadok a neprehľadnosť vo veciach môže zvyšovať v človeku stres a napätie. Zorientovať sa v zahltenom prostredí dáva zabrať hlavne zmyslom, je náročné na koncentráciu a pozornosť. Kopy papierov a dokumentov navodzujú pocit nekonečnosti. Pocit, že aj po ukončení aktuálnej práce je stále na čom ďalej pracovať.  

2. Eliminácia rušivých elementov

Dopoludnia je ideálny priestor pre prácu na intelektovo náročnejších úlohách. Koncentrácia pozornosti je vyššia. Zároveň je dôležité zbytočne sa nenechať vyrušovať, netrieštiť pozornosť. Nemalý podiel na vyrušovaní majú pripomienky, signalizácie našich „smart“ zariadení. Zbavte sa v daný okamih všetkého, čo nesúvisí s aktuálne riešenou úlohou.

3. Prestávky

Štúdia skúmajúca najproduktívnejších zamestnancov preukázala, že najproduktívnejší zamestnanci uplatňujú pravidlo 52:17. Každých 52 minút si dávajú 17 minút prestávky. To je čas pre regeneráciu ideálne vyplnený zábavou, malým občerstvením alebo doplnením pitného režimu. Práve tieto aktivity zvyšujú produktivitu práce a pomáhajú zvyšovať koncentráciu pozornosti pre ďalšie aktivity.

4. Plánovitosť

Toto je kľúč k efektívne vytváraným zoznamom úloh: Určme svojmu mozgu KEDY bude daná úloha splnená. Plánovanie neukončených úloh môže spôsobovať  výrazný rozdiel v schopnosti  sústrediť sa. Ak nevieme, kedy budeme  na čom pracovať, naše myšlienky budú automaticky zabiehať do nedokončených vecí. Jasný plán upokojuje a zamedzuje zbytočným stresom z nedokončených úloh. Skvelým spôsobom ako ukončiť deň je upratať si priestor, zbaviť sa zoznamu splnených úloh.

5. Pravidelný a kvalitný spánkový režim

Spánková rutina je významný faktor, ktorý dáva najavo organizmu a mysli, že sa blíži čas odpočinku. Vynikajúcim doplnkom spánkovej rutiny môže byť relaxačná hudba, započúvanie sa do okolitej prírody alebo horúca vaňa. V spálni nie je priestor pre televízor ani technológie. Technológie sú stimulantmi, ktoré nabudzujú organizmus, neukľudňujú ho.

Možno túžite mať viac času pre spánok, len si neviete nájsť spôsob, ako ho zladiť z inými prioritami. Práve vďaka spánku dochádza k regenerácii organizmu. Je celá rada štúdií, ktoré potvrdzujú vzťah medzi spánkom, výkonosťou a koncentráciou pozornosti.

6. Tréningy

Vedomejšia práca s myšlienkami, dychom a koncentráciou môže byť kľúčom pri efektívnejšom riešení pracovných, ale aj mimo pracovných úloh. My v Inštitúte máme vybudovaný celý tréning práve na to. Človek má možnosť sám v priebehu tréningu sledovať, ako jeho vedomejšia práca so sebou ovplyvňuje jednotlivé procesy v organizme. Tento tréning spravidla trvá niekoľko týždňov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:42