StoryEditor

Chcete finančnú dotáciu na elektromobil? Tu sú kroky, ktoré musíte urobiť

06.04.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Už dnes môžete dostať podporu 5 -tisíc eur na auto s elektrickým pohonom, s doplnkovým hybridným spaľovacím motorom 3 -tisíc eur. Aj v tomto roku podporí štát ich kúpu.

Dotácie sa budú vyplácať postupne v splátkach a pod podmienkou, že auto sa zaregistruje na Slovensku najneskôr 31. decembra 2017.  

Tu sú kroky, ktoré musíte urobiť:

1. Auto si objednáte prostredníctvom autorizovanej siete predajcov – predajca ho objedná u výrobcu alebo jeho zástupcu – importéra.

2. Importér rezervuje prostriedky na konkrétne vozidlo (VIN číslo), pričom výrobca garantuje, že vozidlo spĺňa parametre podpory. O rezervácii prostriedkov dostane importér potvrdenie.

3. Po dodaní, predaji a registrácii vozidla uzavrie vlastník so Zväzom automobilového priemyslu právny vzťah, na základe ktorého zväz vyplatí vlastníkovi prvú splátku.

Kto a na aké vozidlo môže dostať podporu

Občan, podnikateľský subjekt, ale aj mestá a obce. Ide o príspevok pre vozidlá kategórie M1 a N1 s pohonom BEV (Battery electric vehicle, čisto elektrické vozidlo, len s elektrickým pohonom dobíjateľným z elektrickej siete) a PHEV (Plugin hybrid electric vehicle, vozidlo s pohonom s dobíjateľnými batériami z elektrickej siete) a so spaľovacím motorom.

Auto musí mať elektrickú zásuvku na dobíjanie batérií.

Podporí sa len kúpa nového, dosiaľ neregistrovaného vozidla, ktorého parametre garantuje zástupca výrobcu (autorizovaný ministerstvom dopravy).

O možnosti príspevku sú predajcovia informovaní a poznajú podmienky. Pri značkách a cene obmedzenie nie je.

Koľko sa vypláca

Využíva sa forma troch splátok, aby sa zabránilo vývozu áut.

Pri podpore 5-tisíc eur pre BEV získate po registrácii 2 000 eur, ďalších 1 500 eur mesiac po prvom roku registrácie na Slovensku a zvyšných 1 500 eur mesiac po druhom roku registrácie.

Pri kúpe nového auta poháňaného batériou dobíjateľnou cez vonkajší zdroj elektrickej energie a doplnkovým spaľovacím motorom (PHEV) získate dotáciu 3 000 eur rozdelenú na rovnaké časti (1 000 eur) za už spomínaných podmienok.

Vozidlo musí byť minimálne počas dvoch rokov vo vozidlovom parku v SR.

Príspevok si predajca automaticky neodráta zo zaplatenej sumy ako zľavu, ale musí sa oň uchádzať zákazník.

Čo s porušením podmienok
Ak vozidlo predáte pred uplynutím lehoty 24 mesiacov, budete dostávať podporu ďalej, pokiaľ bude registrované na Slovensku.

Ak nebude, ďalšia časť príspevku sa už nevyplatí.

Po objednaní vozidla zadáva jeho výrobca alebo zástupca výrobcu vozidla (dovozca) údaje o objednanom vozidle do registra. Od tohto okamihu sú na objednané vozidlo uvoľnené prostriedky na jeho dotovanie.

Takže výroba vozidla môže trvať aj viac mesiacov, pričom kupujúci bude mať stále garantovanú podporu. Podmienkou je iba dodanie a registrácia auta najneskôr do konca roku 2017.

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto a kedy má nárok na rekondičný pobyt (+návod, ako získať 100 eur navyše) 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:01