Dreamstime
StoryEditor

Akého máte šéfa? Aj keď vás vytáča, zachovajte si chladnú hlavu

08.04.2017, 13:48
Autor:
red, runred, run
Šéfovia dokážu byť inšpiratívni, motivujúci, ale aj celkom opační. Dokázať s nimi vyjsť je niekedy veľké umenie.

Niektorí šéfovia sú nerozhodní, iní zas kontrolujú každý krok svojich zamestnancov a ďalší sú doslova agresívni. Buď sa chcú dostať vyššie za akúkoľvek cenu, alebo sa obávajú konkurencie, ktorá ich môže vystriedať.
Postoj šéfa k podriadeným formuje aj ich vzťah k firme či zamestnávateľovi. Neraz závisí predovšetkým od nich, či ľudia chodia do práce s radosťou, alebo pod tlakom a stresom. Tu je sedem najhorších typov vedúcich.

Ľadová kocka

Niektorí nadriadení striktne rozdeľujú svoj život na pracovný a osobný, a tak je pre nich (a ostatných v ich okolí) ťažké vytvoriť si skutočné vzťahy. Zdajú sa byť chladní a ťažko spoznateľní. V tomto prípade musíte byť tí, ktorí urobia prvý krok. Princíp tkvie v tom, že ak sa spýtate otázku, ktorá by mohla v ňom vzbudiť záujem, „vyhrali ste“.

Sériový inovátor

Líder, ktorý preskakuje z myšlienky na myšlienku, snažiac sa sústrediť sa na projekt. Vždy má nové nápady a to isté vyžaduje aj od svojich podriadených. Nestihnete dokončiť ani to, na čom ste sa dohodli, a už sa od vás vyžaduje niečo iné.

Šéf, čo má svojich obľúbených

Ľudia, ktorí ho majú radi, získajú všetky benefity. Ak však medzi nich nepatríte, upriamte svoju pozornosť niekam inam. Nájdite iných ľudí vo vašej firme, ktorí si vás budú vážiť a rešpektovať. Až potom si váš boss uvedomí, ako koná, a začne sa správať férovo aj voči ostatným.

Mikromanažér

Šéf, ktorý stále stráca kontrolu a neustále vás „bombarduje“ e-mailami a pripomienkami, pričom nezáleží na tom, koľkokrát ste mu splnenie úlohy potvrdili či dali slovo, že projekt dokončíte. Najlepší spôsob, ako vychádzať s týmto bossom, je komunikovať s ním dovtedy, kým si nezískate jeho dôveru.

„Táraj“

Jediné, čo tento človek dokáže, sú reči. Bez akcie. Máte dočinenia s takýmto šéfom? Prevezmite iniciatívu a začnite konať. Váš šéf vás ocení a vybudujete si tak rešpekt aj u vašich kolegov.

Zlodej

Tento líder kradne ostatným myšlienky a zrádza svojich podriadených. Pri takomto charaktere je lepšie držať sa od šéfa ďalej. Sústreďte sa na to, ako sa dostať do pozornosti ostatných.

Nerozhodný

Šéf, ktorý nič nedokončí, pretože sa bojí rozhodovania. Nemá skúsenosti a nevie, ako úlohy rozdeľovať. Tento boss vám dáva možnosť prevziať iniciatívu a očakáva, že rozhodovať budete za neho. Pri rozhodovaní mu dávajte dve možnosti a tak bude mať pocit, že robí rozhodnutia on, a nie vy.

Zdroje: BusinessInsider.com, Darina Malová: Ovca celá, vlk sýty

01 - Modified: 2023-05-20 07:46:04 - Feat.: - Title: Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia 02 - Modified: 2023-01-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Volali s umierajúcim dedkom, šéf ich vyhodil. Ako pomstu uverejnili recepty na sušienky, ktoré firma predáva 03 - Modified: 2022-08-22 13:00:00 - Feat.: - Title: Za vaším vyhorením nemusí stáť len prepracovanosť. Častou príčinou tohto syndrómu býva šéf! 04 - Modified: 2022-04-04 08:49:16 - Feat.: - Title: Škoda Auto dostane nového šéfa. Náhrada za Schäfera príde priamo z Volkswagenu 05 - Modified: 2022-01-20 12:21:54 - Feat.: - Title: Škoda spozná nového šéfa do apríla, tomu dnešnému sa z Boleslavi nechce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 12:35