StoryEditor

Dni energie na Slovensku - DENS 2017. Prídu do vášho mesta

13.04.2017, 00:00
Autor:
(tur)(tur)
Možnosti ako bývať lacnejšie, ako získať zvýhodnený úver od Štátneho fondu rozvoja bývania či príspevok na zateplenie.

Možnosti ako bývať lacnejšie, ako získať zvýhodnený úver od Štátneho fondu rozvoja bývania, príspevok na zateplenie rodinného domu či dotácie na solárne systémy, fotovoltiku, tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. To vám aj tento rok prídeme s naším „kočovným" podujatím predstaviť do vašich miest , informuje energetický analytik a právnik Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.

Pozornosť zameriame aj na odpady, ktoré nás obklopujú a zatiaľ ich nedostatočne využívame ako druhotnú surovinu. Tiež budete mať možnosť spoznať fungovanie elektromobilu či vozidla na zemný plyn (CNG). Myšlienku nášho podujatia podporili aj známe osobnosti, ktoré sú presvedčené, že téma trvalo udržateľného rozvoja je našou budúcnosťou.

Aj v roku 2017, po troch úspešných ročníkoch, prinášame osvetový projekt Dni energie na Slovensku - DENS 2017. Aj tentoraz chceme na námestiach a v obchodných centrách našich miest propagovať zelené technológie, úspory energie a udržateľnú dopravu .

S projektom Dni energie na Slovensku 2017 by sme radi opätovne zavítali do Bratislavy (OC IKEA – 3.6.2017), Žiliny (Nám. A. Hlinku – 5.6.2017), Trnavy (City Aréna - 7.6.2017) a Banskej Bystrice (Nám. SNP – 9.6.2017).

Okrem solárnych panelov, tepelných čerpadiel či kotlov na biomasu, riešení energetickej efektívnosti (obnova budov, inteligentná domácnosť, nakladanie s odpadmi), smart cities, ochrany životného prostredia či alternatív v doprave (elektromobily, hybridy, CNG vozidlá, e-bikes, MHD) ukážeme aj niečo viac. Chceme prilákať aj zaujímavé slovenské novinky a start-upy. Jednoducho, je sa na čo tešiť - hovorí Badida.  
Účasť ohlásili aj agentúry: SIEA a SAŽP. O podmienky účasti sa už zaujímalo aj ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Cieľom DENS 2017, ktoré sú zároveň vlajkovým projektom portálu Energie pre vás, je poskytnúť ľuďom informácie o alternatívnych technológiách, ktorým bezpochyby patrí budúcnosť, ale takisto sú už využiteľné aj dnes.

V súčasnosti je väčšina populácie a priemyslu závislá na centrálnej produkcii elektriny a tepla, avšak trendom budúcnosti bude decentralizácia (spotreba v mieste výroby energie) minimalizujúca straty z prenosu energie a zvyšujúca spoľahlivosť jej dodávok. Už aj súčasné technológie nám umožňujú vyrábať elektrinu a teplo, napríklad vo vlastnom rodinnom domčeku alebo v prevádzkových priestoroch, a teda prispievajú k našej energetickej nezávislosti.

Stále viac a viac spotrebiteľov, predovšetkým podnikateľov, požaduje vyššiu mieru sebestačnosti a taktiež si uvedomuje nevyhnutnosť úspor energií. Tie sú nezastupiteľnou súčasťou našich životov a ich šetrnou spotrebou pôsobíme blahodarne na naše peňaženky a zároveň chránime životné prostredie.

Ľudia si zaslúžia informácie o riešeniach, ktoré majú potenciál šetriť ich financie a zároveň chrániť naše životné prostredie. V júni 2017 sa teda radi vrátime do našich partnerských miest. Záujem ľudí bude umocnený programom Zelená domácnostiam na kúpu malých, ekologických zdrojov vykurovania,  atraktívnejšími príspevkami na zateplenie rodinných domov, úvermi zo Štátneho fondu rozvoja bývania určenými na obnovu bytového fondu, financiami poskytovanými na kúpu hybridných a elektrických vozidiel či plánovanými dotáciami na výstavbu energeticky úsporných drevodomov.

01 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 02 - Modified: 2024-02-20 12:48:52 - Feat.: - Title: Viac kalórií dodaných do tela športovcov zo stravy znamená viac energie 03 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 04 - Modified: 2023-11-23 16:46:46 - Feat.: - Title: Legislatíva nereaguje na energetickú krízu. Podporovatelia obnoviteľných zdrojov žiadajú zmeny 05 - Modified: 2023-11-23 09:01:31 - Feat.: - Title: Na beh v zime budete potrebovať viac energie ako v lete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:55