StoryEditor

Ako výhodne kúpiť alebo predať les

Podiely na lesoch mnohým robia starosti. Dedičstvo po rodičoch, ktoré mnohí nevyužívajú. Radi by ich predali, avšak ceny určujú urbárnici, ktorí majú predkupné právo. Experti vám poradia, ako sa dá úspešne zrealizovať predaj, ale aj aké nové daňové povinnosti čakajú vlastníkov lesov.


Radí Mário Glos, realitný maklér MGM & partners

1. Predkupné právo
Zdedila som pozemky v urbári lesa v katastri Gbely. Dajú sa také pozemky vôbec predať, teda či by niekto mal záujem o urbár lesa, kde je veľmi veľa rozdrobených vlastníkov?
Svoj podiel môžete predať. Predkupné právo majú všetci ostatní spolupodielnici v urbári. Môžete ich vyzvať listom s doručenkou do vlastných rúk, kde im navrhnete presnú kúpnu ceny. Ostatní spoluvlastníci majú 60 dní na vyjadrenie. Spoluvlastníci majú právo vzdať sa svojho predkupného práva aj pred uplynutím šesťdesiatdňovej lehoty. Úspešnosť predaja závisí od viacerých okolností a jednou z nich je aj cena, možnosť ťažby a podobne. Najčastejšie prejavujú záujem ostatní spoluvlastníci, ktorí si tak chcú svoj podiel zväčšiť.

2. Podmienky predaja
Chcel by som kúpiť časť pozemku z urbariátu. Otázka 1: Je takýto predaj reálny? Zákonne je dovolený, ale za podmienok, ktoré sú len ťažko priechodné. Otázka 2: Kto dokáže zariadiť takúto kúpu?
K prvej otázke: Predaj je reálny aj podmienky sú splniteľné. Skôr by som povedal, že je to časovo náročnejšie (predkupné právo, zasadanie výboru atď.). K druhej otázke: Podľa mňa vám poradia priamo v urbárskej obci. Mali by to zvládnuť aj realitné kancelárie, právnici alebo notári. Je to špecifický prevod a služby s tým spojené poskytujeme aj my ako realitná kancelária.

3. Ceny v lokalite
Ako zistiť, akú cenu majú lesy v mojej lokalite ?
V prvom rade musíte presne identifikovať vašu nehnuteľnosť, veľkosť vášho podielu, zistiť možnosti využitia a ťažby (zásoba drevnej hmoty, druh, kvalita a vek porastu). K cenotvorbe vám odporúčam pristupovať individuálne a potvrdiť si ju z viacerých zdrojov.

4. Zdedené pozemky
Manželka zdedila nejaké lesné pozemky v katastri Hlohovec, ale nevieme, kto ich užíva. Predpokladali sme, že miestny urbariát, ale nemajú zverejnené telefónne číslo a na e-mail neodpovedajú. Osobn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:21