právo, justíciaDreamstime
StoryEditor

Kopírovanie produktu stálo handlovskú firmu 300 tisíc eur

25.04.2017, 09:08
Autor:
ducduc
Handlovská spoločnosť Yado už niekoľko rokov vyvíja, vyrába a predáva podložky na sedenie s názvom Dynasit. Majú špeciálny tvar a navyše aj zdravotný účinok. Podložky napríklad eliminujú nepriaznivé následky dlhodobého sedenia.


Tvar tohto produktu sa spoločníci firmy rozhodli ochrániť aj právne. Koncom roka 2013 dizajn zapísali v registri dizajnov, ktorý vedie Európsky úrad priemyselného vlastníctva. Takto registrovaný dizajn je následne chránený vo všetkých štátoch Európskej únie.

Pozadie sporu
Spoločnosť Yado pred štyrmi rokmi uzatvorila zmluvu o výhradnom zastúpení s Martinom Trenčanským a Jánom Prošekom, aby zastrešovali obchodné zastúpenie firmy v Českej republike. „Po viacerých nezhodách a po tom, čo si pán Trenčanský objednal tovar vo veľkom množstve, ktorý neodobral a napokon ani nezaplatil, sme od zmluvy o výhradnom zastúpení odstúpili v júli 2016,“ hovorí konateľ spoločnosti Yado Martin Žabenský.

Po ukončení spolupráce sa handlovská firma dozvedela, že jej bývalý obchodný zástupca cez spoločnosť Dvectis CZ začal na svojom webe ale aj na sociálnych sieťach propagovať a predávať podložky na sedenie. Tie boli takmer zhodné s podložkami Dynasit - pôvodným produktom firmy Yado. „Spoločnosť Dvectis CZ využila celé know-how získané spoluprácou so spoločnosťou Yado, napodobňuje jej enie, ako aj marketingovú stratégiu,“ vysvetľuje pozadie sporu advokátka a právna zástupkyňa firmy Yado Radka Sláviková Geržová. Podľa nej mal navyše Trenčanský v rozpore so zmluvou o distribúcii využiť informácie získané od slovenskej firmy na registráciu svojich dizajnov a ochranných známok. „Účelom bolo distribuovať a nie vymýšľať tvary dizajnov,“ tvrdí advokátka.

Rozhodujú súdy
Handlovská spoločnosť sa proti tomuto konaniu ihneď začala brániť. Výpadok obratu v Českej republike jej spôsobil stratu vo výške 300 tisíc eur ročne.

Zatiaľ sú na jej strane aj súdy. Mestský súd v Prahe vydal v septembri minulého roka predbežné opatrenie, ktorým zakázal firme Dvectis CZ vyrábať, propagovať, predávať a skladovať jej podložky z dôvodu porušovania práva k dizajnom. Sláviková Geržová tvrdí, že protistrana v Čechách opatrenie nerešpektuje. „Yado sa tu musí brániť aj prostredníctvom exekúcie,“ dopĺňa odborníčka na duševné právo.

Podobne ako pražský súd postupoval aj Okresný súd Banská Bystrica. V októbri vydal neodkladné opatrenie zakazujúce akúkoľvek distribúciu či predaj produktu aj v rámci Slovenska. Vydané opatrenia v oboch krajinách zatiaľ dočasne upravujú pomery medzi stranami sporu a súdne konania stále prebiehajú.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:59