StoryEditor

Nepríďte o svoj majetok v dedičstve. Urobte pár ráznych krokov

Potomkovia neraz zataja, že dostali sľúbené niečo od poručiteľa za jeho života. Ťažko to však reálne dokázať.

Je výhodnejšie ponechať dedičstvo na zákon alebo spísať poslednú vôľu? Testament podľa advokáta Milana Ficeka robia obyčajne ľudia, ktorí chcú ochrániť niekoho, kto by inak nededil, alebo chcú zabezpečiť, aby dostal viac ako ostatní dedičia. Napríklad môžu majetok odkázať aj niekomu úplne cudziemu. Najčastejšie dochádza k sporom vtedy, ak niektorý z dedičov chce viac, ako mu patrí.

Často dedičia zataja, že niečo dostali bezodplatne od poručiteľa, alebo v čase života poručiteľa vyberajú peniaze z účtov poručiteľa, napríklad keď je už nevládny. Neraz si tí dedičia, ktorí sa postarali v starobe o rodiča, myslia, že majú nárok na vyšší podiel ako ten, ktorý im patrí zo zákona. Morálne by mali na to nárok, ale právne nie,“ dodáva advokát.

Dohoda dedičov mnohé vyrieši

Vysporiadanie dedičstva zvyčajne prebieha cez dohodu dedičov, ktorá sa uzatvára pred notárom. Dedič si v nej vyjadrí, či si uplatňuje svoj zákonný dedičský podiel alebo nie. Ak ste napríklad dvaja súrodenci a pri dedičstve sa nedohodnete, kto si čo nechá, notár rozhodne o dedičstve tak, že vám všetko rozdelí na polovicu. Napríklad dom, záhradu i peniaze na účte zosnulých rodičov... Neraz si robia starosti aj bezdetní poručitelia, ktorí nemajú blízku osobu.

Ak by mali súrodencov alebo tí by mali deti, budú po vás dediť. Keby ste nemali vôbec nikoho, môžete spísať závet a odkázať majetok hoci úplne cudzej osobe. Ak by ste tak neurobili, mohlo by vaše dedičstvo pripadnúť ako odúmrť štátu,“ tvrdí Ficek. Aktuálne prebiehajú rekodifikačné práce na novom Občianskom zákonníku. Tie pravdepodobne podľa Petra Bublu, hovorcu rezortu spravodlivosti, v budúcnosti zasiahnu aj do dedičstva.

V stredu 10. mája sa v Hospodárskych novinách, v prílohe HN Expert na 4 stranách exkluzívne dozviete, ako sa nedať obrať rodinou či blízkymi o majetok. Kedy je výhodnejšie dedenie zo zákona či zo závetu. Tipy, ako riešiť rôzne spory pri dedení. Ako sa vysporiadať s dlhmi zosnulého či kedy dedičstvo odmietnuť. Rady, ako dobre spísať poslednú vôľu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:09