Peniaze, euroStockExpert
StoryEditor

Podpora je hlavne pre slabšie kraje

10.05.2017, 06:00
Kolá pre ekologické zariadenia dotované štátom sa budú vyhlasovať častejšie, upozorňuje v rozhovore pre HN analytička portálu energieprevas.sk Michaela Badidová.

Dotované nákupy malých ekologických zariadení na výrobu tepla a elektriny sprístupnili šetrné zdroje energie každému. Hociktorej bežnej domácnosti. A ako ukázali doterajšie kolá, záujem je enormný. Nedávne siedme kolo sa uzavrelo napríklad už po neuveriteľných šiestich minútach.

Ak zhrnieme doterajší záujem, najviac žiadostí bolo o kolektory – až 39 percent, potom o fotovoltiku – 27 percent a o čerpadlá – 24 percent. Kotly na biomasu mali len desaťpercentný podiel. Ako vyzerá situácia podľa regionálneho rozloženia?

Keď sa pozrieme, ako málo žiadostí bolo zatiaľ v Bratislavskom kraji, je to opodstatnené kvôli nízkym objemom vyčlenených finančných prostriedkov. Bratislava a okolie totiž nemôžu čerpať eurofondy, odkiaľ prúdi dotácia na tento program. Oveľa väčšie množstvo týchto financií je vyčlenených na podporu ostatných, ekonomicky slabších krajov. Vyšší alebo nižší dopyt v jednotlivých regiónoch môže byť podmienený charakterom lokality, ekonomickou situáciou, mierou urbanizácie, ale aj pomerom množstva obyvateľov žijúcich v rodinných a  bytových domoch. Avšak ani tieto faktory nemusia byť rozhodujúce.

V akom zmysle?

Regionálne rozloženie žiadostí môže opäť podmieňovať charakter regiónu aj klíma, napríklad tým, že viac slnečných dní je na juhu Slovenska. Osobne si však myslím, že ak majiteľ domu má záujem o kategóriu fotovoltických panelov alebo solárnych kolektorov, po ktorých je najväčší dopyt, nehľadí až tak na geografiu. Čo sa týka nižšieho záujmu o kotly, pri nich treba rátať s o niečo nižším komfortom v porovnaní s kolektormi či čerpadlami. Ak sa však v danej lokalite, ideálne do 50 kilometrov, vyrábajú peletky, určite aj kotol na biomasu stojí za zváženie.

Medzi dotované zariadenia patria aj veterné turbíny. Práve o tie však u nás nie je žiadny záujem. Pritom v zahraničí sa budujú mnohé veterné parky.

Problém je v tom, že európske peniaze by mohli byť poskytnuté aj záujemcom o malé veterné elektrárne, no súčasná legislatíva neumožňuje ministerstvu hospodárstva vydať potrebné osvedčenie pre inštalatérov. Poslancom sa do novely zákona o obnoviteľných zdrojoch nejako „nechce“, alebo to pre nich nie je priorita.

Jednotlivé kolá sa v tomto roku už vyhlasujú v pravidelnejších intervaloch. Aký dôvod k tomu viedol?

Od apríla Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlasuje kolá častejšie a s presným harmonogramom do konca roka 2017. Pre Bratislavský kraj bude v tomto roku otvorené iba jedlo kolo v máji, a to s vyčlenenou alokáciou 1,2 milióna eur. Podstatne lepšie na tom budú ostatné kraje, kde sa budú kolá vyhlasovať pravidelne a k dispozícii bude suma vo výške 13,8 milióna eur.

Sú na tieto termíny vyhradené presné dni?

Áno. Jednotlivé kolá sa budú vyhlasovať vždy v utorok o 15.00 h.s výnimkou posledného kola. Častejšie a pravidelnejšie kolá by mali domácnostiam umožniť lepšie sa pripraviť, ako aj obmedziť doručovanie veľkého množstva žiadostí o preplatenie v posledných dňoch platnosti poukážky.

Nastali v roku 2017 aj nejaké zmeny v podmienkach podpory?

Energetická agentúra v súlade s podmienkami projektu aktualizovala sadzby podpory pre kolá vyhlásené v roku 2017. Sadzby mierne klesli len pri fotovoltických paneloch – príspevok za prvý inštalovaný kilowatt sa znížil o 100 eur, z 1 200 na 1 100. Maximálny príspevok je teda 2 450 eur na zariadenie. Rovnako sa upravili sadzby pri veterných turbínach, avšak, ako sme už spomínali, o vydanie poukážok na tieto zariadenia nie je možné požiadať vzhľadom na legislatívne prekážky. Sadzby podpory pri ostatných zariadeniach zostávajú nezmenené.

Dokáže si podať a zúradovať žiadosť o dotáciu aj bežný občan bez špeciálneho poradcu? Sú nejaké „úzke“ miesta, kde by mohol laik zakopnúť?

Žiadať o dotáciu si dokáže podať ktokoľvek, ak sa na ňu vopred dobre pripraví. Kým sa domácnosť rozhodne požiadať o dotáciu, odporúčame podrobne si naštudovať podmienky podpory, ako aj manuál o podávaní žiadostí. Tiež odporúčame aktívne komunikovať so zhotoviteľom, keďže v elektronickej žiadosti treba uviesť konkrétne zariadenie, ktoré po vydaní poukážky už nemožno zmeniť. Aktuálne informácie si záujemcovia môžu nájsť aj na našom portáli a tiež na pripravovanej akcii Dni energie na Slovensku 2017, ktoré bude v júni v Bratislave, Žiline, Trnave a Banskej Bystrici.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Mnohí majitelia domov pri inštalácii fotovoltiky bezpečnosť neriešia: Ako minimalizovať riziká? 04 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:46