Keďže reštaurácie účtujú vodu v plastových a sklenených fľašiach, pre mnohých je lákavé požiadať o vodu z vodovodného kohútika. Na niektorých miestach je to v pohode, niekde však zas tak nie. Veľa reštaurácii sa nachádza vo štvrtiach, kde je kvalita a čistota potrubí horšia. Po prvé, je tu veľká šanca, že voda z kohútika bude obsahovať všetky druhy chemických látok, čo môže mať nepriaznivý vplyv na vaše zdravie, ale je tu aj prostý fakt, že nefiltrovaná voda z vodovodu, a to najmä vo veľkých mestách, jednoducho nechutí veľmi dobre. Skúste sa preto radšej držať fliaš. Je to väčší rozdiel, ako si možno myslíte.Pixabay
StoryEditor

Zorientujte sa v platbách za bývanie

Služby / Ak nedostanete do konca mája vyúčtovanie, žiadajte vysvetlenie od správcu. Kým ho nedostanete, za služby neplaťte.

V týchto dňoch sa ľudia v bytovkách sústreďujú na ročné účtovanie služieb spojených s bývaním. Čo si na ňom všímať, o akých položkách sa informovať u správcu alebo ako vyjadriť nespokojnosť, s tým všetkým vám poradia experti.

Odpovedá Zdenka Jurčáková, odborná konzultantka Združenia správcov a užívateľov nehnuteľností

1.
Prioritné zásady

Ktoré najdôležitejšie termíny a zásady platia pre ročné vyúčtovanie správy vlastníkom bytov?
Spoločenstvo spravujúce dom musí najneskôr 31. mája predložiť vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome správu o svojej činnosti za predchádzajúci rok, správu o finančnom hospodárení, o stave spoločných častí, spoločných zariadení domu. Rovnako však aj o iných významných skutočnostiach spojených so správou. Zároveň je povinné urobiť vyúčtovanie fondu prevádzky, údržby a opráv a tiež úhrad za plnenia rozúčtované na jednotlivé byty. Správca má tieto povinnosti identické ako spoločenstvo.

2.
Nedoručená faktúra


Ako postupovať, ak správca vyúčtovanie do konca mája nedoručí?
Zákon stanovuje, že „ak správca nepredloží vlastníkom bytov a nebytových priestorov správu o činnosti za predchádzajúci rok a vyúčtovanie fondu prevádzky, údržby a opráv a úhrad za plnenia v lehote 31. 5., nemá až do ich predloženia nárok na platby za správu“. Vlastník si však musí zistiť, prečo mu vyúčtovanie nedoručili v stanovenej lehote. Stáva sa to niekedy pri prechode od jedného správcu k druhému a keď nie sú dohodnuté podmienky včasného odovzdania dokladov, a hlavne dohoda, kto vyúčtovanie bude realizovať, či starý alebo už nový správca. Tu by sa posun mohol tolerovať, ak mu to správca včas a seriózne vysvetlí. Vlastník však nemôže tolerovať oneskorenie vyúčtovania bez dôvodov. Môže preto až do predloženia odmietnuť platbu za správu.

3.
Porovnanie úhrad

Dá sa nejako porovnať, či sú platby v našom dome primerané podobným obytným domom?
Každý bytový dom si stanovuje vlastné pravidlá rozpočítavania nákladov za služby spojené s bývaním. Ich rozsah môže byť rôzny, a preto môžu byť aj rozdielne platby. Za 3-izbový byt je zálohová platba zhruba 150 eur a vo vedľajšom dome za 2-izbový je zase platba 200 eur. Pritom je rozsah služieb polovičný, čiže možno porovnávať len porovnateľné. Napríklad, aký je náklad na vykurovanie štvorcových metrov plochy bytu vo dvoch vedľa stojacich bytových a zateplených domoch napojených na centrálne zásobovanie teplom.

4.
Oneskorená rea...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:04