Viete, že sa na ňom môže nachádzať až o 400 baktérií viac ako na záchodovej doske? Omrvinky a zvyšky jedla medzi tlačidlami na klávesnici vášho počítača, pod počítačom či len tak zmetené mimo vašej pracovnej zóny, sú skvelou živnou pôdou pre baktérie. Porazte ich! – každý týždeň si aspoň raz pretrite váš pracovný stôl, počítač a iné zariadenie, ktoré používate, dezinfekčnými utierkami – ak je to možné, zbavte sa návyku jesť na pracovnom stole – choďte sa radšej prevetrať na čerstvý vzduch a najedzte sa mimo kanceláriepixabay.com
StoryEditor

Online či písomne? Pri vklade môžete aj ušetriť

17.05.2017, 00:00
Autor:
soksokkokkok
Pri vybavovaní formalít ohľadne katastra si dopredu treba určiť, či chcete postupovať písomnou alebo online formou. Elektronický spôsob vám môže ušetriť peniaze.

Podávanie návrhu na vklad. Všeobecný postup krok za krokom:

Návrh na vklad môžete podať písomne alebo elektronicky. Podáva sa na príslušnom katastrálnom úrade.
V prípade písomného spôsobu návrh obsahuje:
u fyzickej osoby – meno, priezvisko, miesto trvalého pobytu,
pri firme – obchodné meno, názov a sídlo,
v oboch prípadoch: označenie správy katastra, ktorej sa návrh adresoval a označenie právneho úkonu (vznik, zmena, zánik práva k nehnuteľnosti).

V prípade, že návrh na vklad podávate elektronicky cez katasterportal.sk, postupujte cez ikonu „Elektronické formuláre“ a „Podanie oznámenia o zamýšľanom návrhu na vklad“. Potom musíte zadať, o aký právny úkon ide (kúpna zmluva, darovacia zmluva atď.). Uvediete technické údaje týkajúce sa prevodu.

Pozor, máte možnosť ušetriť. Ak robíte vklad elektronicky, zľava z poplatku je 15 eur.

Čo sa deje ďalej? Oznámenie o zamýšľanom návrhu v elektronickom tlačive sa zverejní na webovej stránke úradu. Ak do 90 dní od doručenia oznámenia nepodáte návrh na vklad, úrad ho vymaže.

Tieto prílohy budete potrebovať pri vkladaní

a) zmluva, na základe ktorej má byť zapísané právo k nehnuteľnosti (v dvojitom vyhotovení),
b) listina, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, ak nie je na liste vlastníctva,
c) identifikácia parciel, ak vlastnícke právo nie je na liste vlastníctva,
d) geometrický plán, ak sa pozemok rozdeľuje, zlučuje alebo pri zriadení vecného bremena k nemu,
e) dohoda o splnomocnení, ak vás zastupuje splnomocnenec,
f) oznámenie v papierovej podobe. Správa katastra na návrhu na vklad vyznačí dátum, hodinu a minútu doručenia návrhu na vklad.

Postup katastrálneho úradu

Okresný úrad preskúma, či má zmluva predpísanú formu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-13 08:02:24 - Feat.: - Title: Na katastri si od apríla priplatíte. Koľko vás po novom bude stáť napríklad geometrický plán? (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:28