StoryEditor

Renovujete byt, či dom? Na tieto finančné pasce si dajte pozor

25.05.2017, 00:01
Autor:
(tur)(tur)
Ako sa pripraviť na rekonštrukciu domu či bytu. Treba počítať s tým, že obnova bývania sa spravidlá predraží o 10 až 20 percent.

Bývanie sa zveľaďuje v priemere každých sedem rokov, odhadujú odborníci. Ako sa finančne pripraviť na rekonštrukciu domu či bytu a na aké finančné pasce si dať pozor, radí Peter Gajdoš, odborník na osobné financie z Partners Group SK.

Prvým krokom, podľa neho, ktorým sa rekonštrukcia bývania začne, je dôkladné rozplánovanie rozpočtu. Okrem jednotlivých položiek však musí obsahovať aj kolónku so započítanou rezervou vo výške 10 až 20 percent. Prax totiž ukazuje, že takmer každá rekonštrukcia sa v konečnom dôsledku predraží a niekedy môže ísť aj o tisíce eur. V druhom kroku sa vyberá spôsob financovania.

„Ak chcete úver, je potrebné si vopred zistiť a overiť reálne možnosti jeho získania aj čerpania. Pri niektorých typoch úverov, v kombinácii s ďalšími parametrami, ako napríklad práca na živnosť, sa môže proces vybavovania úveru predĺžiť aj na mesiac i viac. Rovnako musí mať klient potvrdené bezchybné splácanie úverov, ak už iné úvery má. Platobnú disciplínu si banka overuje v úverovom registri po podaní žiadosti o úver," radí Gajdoš.

Najčastejšou finančnou pascou pri obnove bývania je predraženie. Spôsobuje ho jednak neznalosť cien práce či materiálov, ale aj postupné pridávanie položiek už počas realizácie, množstvo „doplnkov“ dokúpených v priebehu prác, hoci v pôvodnom rozpočte zohľadnené neboli.

Problém môže rovnako nastať, ak sa začne s rekonštrukciou aj keď nie sú stopercentne vysporiadané finančné zdroje. Ďalšou príčinou predraženia môže byť aj svojpomocná rekonštrukcia. „Základným predpokladom je, že sme dostatočne zruční, no tiež si treba zvážiť, či mzda, ktorú by sme zarobili v čase prác na byte, nie je vyššia ako suma, ktorú by sme zaplatili majstrom za prácu," radí Gajdoš.

Usporiť sa podľa neho dá napríklad na získaných zľavách na materiáli, či na prácach objednaných u menších firiem alebo živnostníkov.

Gajdoš upozorňuje, že financie treba mať zabezpečené ešte pred začatím rekonštrukcie. „Akonáhle máme ujasnené, koľko nás bude rekonštrukcia stáť a z akých zdrojov budeme čerpať financie, prichádzame do tretej fázy príprav – oslovenie majstrov a nákup materiálu. V opačnom poradí často dochádza k problémom, prieťahom a neúplným riešeniam," varuje odborník.

Podľa Gajdoša patrí rekonštrukcia, rovnako ako aj kúpa auta, medzi ciele, ktoré sa počas života periodicky opakujú. Analytici odhadujú, že majitelia nehnuteľností rekonštruujú v priemere každých sedem rokov. Preto je potrebné neustále vytvárať tzv. strednodobé prostriedky, či už formou stavebného sporenia, alebo pravidelným investovaním do podielových fondov.

Výška sporenia je individuálna a odvíja sa od rozpočtu danej rodiny, hodnoty nehnuteľnosti a ceny plánovanej rekonštrukcie. Mala by však kopírovať pravidlo ideálnych finančných mier, kde 10 percent z príjmu smeruje do rezervy, 20 percent na zabezpečenie na dôchodok a tvorbu dlhodobých aktív, maximálne 30 percent na splátku úverov či pôžičiek a nie viac ako 40 percent by sa malo vložiť do pravidelnej mesačnej spotreby.

01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 04 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 05 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:26