Pozemky nad 2 000 štvorcových metrov podliehajú pri prevode regulácii.Snímka: Dreamstine
StoryEditor

Ak chcete kúpiť alebo predať pozemok, dodržte tento postup

01.06.2017, 11:07
Prevod pozemku je najjednoduchší vtedy, ak sú kupci i predajcovia z rovnakej obce. Ak nie, musia robiť predaj len formu inzerátov alebo cez elektronický register.

Predaj poľnohospodárskej pôdy má u nás pod dohľadom a v regulácii štát. Týka sa to však len parcel s rozlohou nad dvetisíc štvorcových metrov. Ponúkame vám návod, ako predáte svoju parcelu – krok za krokom.

Predkolo:
1. Najprv hľadajte kupca vo svojej obci. Takýto kupec však musí byť podnikateľom v poľnohospodárstve najmenej tri roky – táto podmienka neplatí pre mladého farmára.
2. Ak nájdete takéhoto kupca, dohodnite sa na cene – tú si určíte podľa svojho uváženia.
3. Od starostu obce alebo regionálneho pracovníka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory si váš kupec musí zabezpečiť potvrdenie, že v obci podniká v poľnohospodárstve.
4. Potvrdenie treba priložiť k zmluve o predaji (zmluvu s kupcom si napíšete sami alebo ju spíšete u notára či právnika).
5. Pozor! Okrem toho, že kupec musí spĺňať podmienku troch rokov podnikania v poľnohospodárstve v danej obci, musí spĺňať aj klauzulu, že trvalo býva aspoň 10 rokov na Slovensku alebo rovnako dlho tu má sídlo firmy. Táto podmienka neplatí pre mladého farmára.

I. kolo:
6. Ak kupca vo vašej obci v predkole nenájdete, musíte využiť verejný register ponúk na webe ministerstva pôdohospodárstva + úradnú tabuľu v obci, v ktorej sa pozemok nachádza.
7. Do registra sa možno prihlásiť len vtedy, ak máte občiansky preukaz s elektronickým čipom alebo niekto z osôb, ktorým dôverujete, vlastní takýto preukaz.
8. Ponuka cez register ešte neznamená, že pozemok musíte predať. Predaj si môžete rozmyslieť kedykoľvek pred podpisom zmluvy.
9. V I. kole ponúkate pozemok kupcom v susedných obciach. Tu však platí, že ak sa prihlási záujemca z vašej obce, má pri nákupe prednosť (ak sa s ním dohodnete).
10. Ak nájdete kupca v tejto fáze, okresný úrad mu po splnení zákonných podmienok vydá osvedčenie do 30 dní.

II. kolo:
11. Ak sa vám žiaden kupec neprihlásil alebo ste sa s nikým nedohodli, môžete postúpiť so svojou ponukou do II. kola. V rámci neho ponúkate pozemok poľnohospodárskemu podnikateľovi bez ohľadu na miesto podnikania.
12. V II. kole platia tie isté podmienky ako v I. kole.

III. kolo
13. Ak sa vám nikto neprihlásil alebo ste sa s nikým nedohodli ani v II. kole, môžete už pozemok predať komukoľvek. Bude to za cenu, ktorú ste si určili v predchádzajúcich kolách.
14. Táto možnosť je časovo obmedzená na šesť mesiacov od neúspešného ukončenia II. kola.

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:44