StoryEditor

Domácej kapusty je málo. Ale stupavská boduje

06.06.2017, 00:01
Autor:
(tur)(tur)
V zozname kvality Európskej únie má Slovensko registrovaných 19 tradičných poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

V zozname kvality Európskej únie má Slovensko registrovaných 19 tradičných poľnohospodárskych a potravinárskych produktov. Hlavne syrov a mäsových výrobkov.
Najnovšie k nim pribudlo Stupavské zelé, čiže Stupavská kapusta. Tento počet registrovaných značiek je však v porovnaní s inými štátmi veľmi malý. Lebo k januáru 2015 ich bolo v rámci EÚ zaregistrovaných do 1 300.

Prepad výroby
Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov výrazne kleslo. V roku 1996 sa vypestovalo takmer 93 000 ton. Vlani to bolo už iba 16 800 ton, pričom kyslej kapusty sa vyrobilo 8 300 ton. Medziročne však produkcia tejto zeleniny vzrástla.
„Na Slovensku vyrábame kvalitné, chutné a zdravé potraviny. Stupavské zelé je jednou z nich. Udržiavajme vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov. Pestovatelia zo Záhoria a Stupavy zachovávajú dedičstvo našich predkov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Stále ich je málo
V kategórii chránené zemepisné označenie má Slovensko zapísaných desať výrobkov a ich názvov, v kategórii zaručená tradičná špecialita sedem a dva v kategórii chránené označenie pôvodu. Systém kvality Brusel vytvoril ako odpoveď na narastajúce falšovanie výrobkov a zneužívanie tradičných názvov, ktoré stavali na dobrej povesti tradičných regionálnych výrobkov.

„Zaregistrované výrobky šíria Slovensku dobré meno. Napríklad Žitavská paprika, Klenovský syrec, Slovenská bryndza, Skalický trdelník, Slovenská parenica, Bratislavský rožok či Spišské párky a ďalšie. V porovnaní s Francúzskom, ale aj s Českom je to však stále veľmi málo,“ potvrdzuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. Pripomína, že Slovensko sa na zahraničných trhoch presadzuje aj výnimočnými vínami. Slovenskí potravinári by sa však vedeli presadiť mnohými ďalšími produktmi z viacerých potravinárskych odvetví. Napríklad vianočnými oblátkami, cestovinami typickými pre niektoré regióny, ale aj ovocím či inými výrobkami potravinárskeho priemyslu.

Viac patriotizmu
„Zároveň však treba povedať, že uvádzanie krajiny pôvodu nie je vždy výhodou. A to napriek tomu, že môžeme byť právom na slovenské produkty hrdí. Mám na mysli patriotizmus spotrebiteľov v iných členských štátoch EÚ, ktorý tamojších spotrebiteľov motivuje, aby pri nakupovaní uprednostňovali svoje domáce produkty, a na slovenské sa pozerajú s nedôverou, podobne ako sa slovenskí spotrebitelia často pozerajú na potraviny dovezené napríklad z Poľska,“ dodala Halgašová.

Slovenské produkty registrované v systéme kvality EÚ

Chránené označenie pôvodu
Stupavské zelé
Paprika Žitava/Žitavská paprika

Chránené zemepisné označenie
Levický slad
Klenovecký syrec
Skalický trdelník
Slovenská bryndza
Slovenská parenica
Slovenský oštiepok
Tekovský salámový syr
Zázrivský korbáčik
Zázrivské vojky
Oravský korbáčik

Zaručené tradičné špeciality
Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli
Ovčí hrudkový syr – salašnícky
Ovčí salašnícky údený syr
Lovecký salám/Lovecká saláma
Liptovská saláma/Liptovský salám
Špekáčky/Špekačky
Spišské párky
Zdroj: MPRV SR

01 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 02 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví 03 - Modified: 2024-04-08 13:29:37 - Feat.: - Title: Kotol náboženstiev, silné poľnohospodárstvo aj vzťah so zvyškom Európy. Aká je cesta Balkánu ako regiónu? 04 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 05 - Modified: 2024-04-02 06:09:13 - Feat.: - Title: Bielorusko začalo vojenské cvičenia pri hraniciach s Európskou úniou a Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 22:22