StoryEditor

20 otázok a odpovedí o vlakoch

Na cestovanie štátnym osobným vlakom bude stačiť aj mobil. Rady pred pokladnicami zrejme budú minulosťou.

Rýchlejšie IC vlaky, obnova priameho denného spojenia Bratislava – Zvolen – Košice, ale i zmena názvov niektorých rýchlikov. Aj to prináša do praxe letný grafikon vlakov od 11. júna. Pozreli sme sa na novinky a služby jednotlivých vlakových dopravcov spolu s ich odborníkmi.

Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK)

1. Novinky v grafikone
Aké zmeny zavádzate v letnom grafikone vlakov a v ktorých hlavných lokalitách?
Najväčšími zmenami v diaľkovej doprave sú skrátenie jazdného času IC vlakov (Bratislava – Žilina – Košice) o 12 až 15 minút a obnovenie priameho denného spojenia na južnom ťahu (Bratislava – Zvolen – Košice). V regionálnej doprave pripomíname obnovu víkendových turistických vlakov na Záhorí (Zohor – Plavecké Podhradie) a na východe Slovenska (Medzilaborce – Łupków – Sanok, Rzeszów). Počítame aj so sezónnym posilnením vlakov: či už v rámci letnej sezóny vo Vysokých Tatrách (na úsekoch Štrba – Štrbské Pleso, Poprad-Tatry – Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica – Starý Smokovec) alebo v súvislosti s organizovaním regionálnych podujatí (napríklad septembrové pezinské vinobranie).

2. Letné prevádzkovanie vlakov
Z čoho vychádzate pri zavádzaní letného grafikonu a aké sú tam novinky oproti minulému roku?
Vychádzame v ústrety cestujúcej verejnosti tam, kde je to možné. Rozsah dopravy však závisí od rozhodnutia a financovania objednávateľa, ktorým je Ministerstvo dopravy a výstavby SR. ZSSK analyzuje aj pripomienky krajských samospráv. Veľmi nás teší, že napríklad Bratislavský samosprávny kraj si objednal a spolufinancuje sezónne vlaky na trase Zohor – Plavecké Podhradie, čo nám umožnilo obnoviť ich prevádzku po 14 rokoch. Nadchádzajúcu letnú sezónu budú opäť premávať priame sezónne lôžkové vozne Českých dráh do Chorvátska (z Prahy cez Bratislavu do Splitu) a do Čiernej Hory (z Prahy cez Bratislavu do Baru).

3. Zľavy pre cestujúcich
Čím môže byť zaujímavé pre cestujúcich cestovať v letnej prevádzke vašimi vlakmi a čo môžu využiť?
Pripravujeme špeciálne letné zvýhodnené lístky Slovak klasik, Slovak junior, Slovak senior a tohtoročné novinky Slovak študent a Slovak týždeň, ktoré sú ideálne na prázdninové výlety či dovolenky na Slovensku. Ich držitelia môžu neobmedzene cestovať vlakmi našej spoločnosti v 2. vozňovej triede počas vybraných 31 dní (v prípade Slovak týždeň je to 7 dní) medzi 1. júlom a 31. augustom 2017

4. Úspor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:15