StoryEditor

Štát zarazí špekulácie s pozemkami

„Šmejdi,“ ktorí okrádajúci seniorov, pozemková mafia, ale aj zlodeji zameraní na byty a rodinné domy. Nielen týmto problémom musí čeliť ten, kto si chce chrániť svoje peniaze a majetok. Nástrah a rizík je oveľa viac. Ako sa im brániť, radi

1.
Obava zo straty pôdy

Môžem prísť počas pozemkových úprav o svoju parcelu?

O svoju áno, ale namiesto nej získate inú, s rovnakou výmerou a kvalitou. Ak máte pozemkov viac, po dokončení sceľovania budete vlastniť jeden, ale primerane väčší. Vlastníci pôdy majú dostatok možností priebeh pozemkových úprav ovplyvniť. Preto sa prípadnej straty pôdy alebo jej hodnoty pri výmene nemusíte obávať.


2.
Nákup pozemkov

Počul som, že štát pripravuje zákon, ktorý stanoví limity nákupu poľnohospodárskej pôdy jednotlivcami, ako aj firmami. Je to pravda? A kto na tom získa?

Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Tvrdí, že v ňom budú „účinné nástroje na ochranu pôdy proti špekulantom“. Získajú na tom fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie. Novela stanovuje, že fyzická osoba bude môcť vlastniť, prípadne si kúpiť pôdu do troch hektárov a samostatne hospodáriaci roľník do 300 hektárov. Právnická osoba však až do 700 hektárov.


3.
Obmedzenie špekulácií

Prečo vláda obmedzuje nákup poľnohospodárskej pôdy a ako sa to dotkne podnikateľov, ktorí chcú s pôdou obchodovať?

Agrorezort novelou zákona limituje špekulantov, ktorým ide len o kapitálové investície a nie o ich reálne využitie na farmárčenie. Novela zakazuje použitie poľnohospodárskej pôdy ako nepeňažného vkladu do imania obchodnej spoločnosti a družstva. Pri jej predaji zavádza predkupné právo v prospech samostatne hospodáriacich roľníkov, ktorí v každom ponukovom stupni systému predaja pôdy získajú predkupné právo.


4.
Ochrana proti podvodníkom

Mnohí ľudia už na to doplatili a ďalší sa boja toho, že ich o pôdu pripraví pozemková mafia. Dá sa voči nekalým prevodom pozemkov brániť?

Svoje vlastníctvo by ste si mali pravidelne preverovať. Tu je návod ako: ak zistíte, že sa na katastri „hýbalo“ s vaším vlastníctvom, urýchlene choďte na kataster okresného úradu a overte si, na základe čoho vyznačili zmenu vo vašom liste vlastníctva. Vyžiadajte si kópiu zmluvy. Preverte na nej pravosť podpisu, či neboli zneužité vaše osobné údaje. V prípade nezrovnalostí podajte tres...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:18