StoryEditor

Vysoká cena ropy dvíha hodnotu CRB indexu

15.10.2004, 00:00

Podobne ako pri akciových trhoch, aj na komoditných trhoch existuje index, ktorý meria celkový vývoj obchodovania. Ide o index CRB, v ktorom sú zastúpené všetky hlavné komoditné trhy. V tomto roku sa CRB index pohybuje v obchodnom pásme 264,34 až 288,43 bodu. Najvyššiu tohtoročnú hodnotu dosiahol index v pondelok 11. 10., čo súvisí s aktuálne vysokou cenou ropy na svetových burzách. Komodity v indexe sú teraz v priemere rovnako drahé ako naposledy v roku 1981. Trvalý rast svetového dopytu zapríčiňuje predovšetkým vývoj v Číne, ale dôležitým faktorom je aj geopolitické napätie, pretrvávajúce po atentátoch z 11. septembra 2001. V závere tohto týždňa index mierne oslabil spolu s korekciou na trhoch ropného sektora.
Väčšina odborníkov však ráta s tým, že ceny farebných kovov sa na tejto rekordnej úrovni dlho neudržia a že príde k ich poklesu. Nových favoritov medzi surovinami treba preto hľadať inde. Peter Blight z UBS upozorňuje najmä na uhlie a železnú rudu; dopyt po nich prichádza totiž obvykle až v ďalšej fáze konjunkturálneho cyklu. "Čína prekvapila trh oznámením, že ročný prírastok výroby ocele v tomto roku dosiahne až 20 percent," hovorí Blight. Toto oznámenie okamžite zvýšilo cenové očakávania pre obe východiskové suroviny, t. j. pre uhlie i rudu.
Aktuálny týždeň priniesol investorom na komoditných trhoch viaceré zaujímavé príležitosti na realizáciu zisku. Burza CBOT v Chicagu, kde sa obchoduje s obilninami a olejninami, bola svedkom volatilných seáns s výraznými cenovými pohybmi.
Posledné dva týždne na trhu s kukuricou sa niesli v znamení očakávania investorov z definitívneho obratu trendu. Decembrový kontrakt kukurice sa od začiatku druhého polroka neustále pohybuje v červených číslach a jeho cena klesla o viac ako 35 % z úrovne 322 centov za bušel, kde sa nachádzala v úvode júna a jej cena sa nachádza na najnižšej úrovni za posledných 2,5 roka. V súčasnosti kukurica atakuje hranicu 200 centov, ktorá bude kľúčovou v najbližšom vývoji. Kukurica sa v prvej polovici minulého týždňa pohybovala v zelených číslach, ale v závere týždňa sa trh oslabil a stratil časť ziskov. Fundamentálne správy uvádzajú rekordne vysoké očakávania tohtoročnej úrody a dobré správy tlačia jej cenu smerom nadol. Minulý týždeň kukurica zatvorila na úrovni 204,5 centa za bušel. Aktuálny týždeň priniesol fundamentálne správy, ktoré výrazne hýbali trhom. V utorok 12. 10. po príchode správy o výške úrody do arény sa cena kukurice prudko prepadla. Trh otvoril cenovým skokom na úrovni 199 centov, čo bolo o 5,75 bodu nižšie v porovnaní so zatváracou cenou v predchádzajúcom dni. Trh našiel denné dno na úrovni 197 centov, ale po výpredaji získali býci na trhu prevahu a cena začala rásť. Ešte v ten deň sa kukurica posilnila na zatváraciu úroveň 202,5 centa a v stredu 13. 10. dokonca na 205,25 centa za bušel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:47