Dreamstime
StoryEditor

Desať tipov ako dovolenkovať s deťmi bez stresu a komplikácií

18.06.2017, 00:01
Rodiny s deťmi neváhajú v lete precestovať stovky kilometrov, aby si užili dovolenku pri mori a vypadli zo stereotypu všedných povinností. Aký názor má na dlhé cesty s deťmi pediatrička?

Užiť si spoločné chvíle, mať čas jeden na druhého, na svoje deti, príjemné prostredie bez povinností v domácnosti, slnko, voda, vzduch, príroda. To by mohla byť predstava krásnej rodinnej dovolenky. Mladí rodičia sa dnes neboja cestovať s malým dieťaťom do rôznych vzdialených, neraz aj dosť exotických krajín. Dovolenku s dieťaťom však treba prispôsobiť tak, aby potomok na cestách doslova netrpel.  

10 rád, ako stráviť dovolenku s dieťaťom bez stresu a zbytočných komplikácií

1. Dĺžku cesty prispôsobte veku dieťaťa
Pri výbere miesta dovolenky a cestovnej vzdialenosti hrá veľkú rolu vek. „Malé dieťa do 2 rokov by nemalo na dovolenku cestovať autom s rodičmi dlhšie ako dve až 2,5 hodiny. Dlhší pobyt v sedačke je už pre dieťa nepríjemný. Ideálne je, ak celú cestu prespí. Je dôležité mať v aute dosť vody a mierne pustenú klímu. Trojročné dieťa dokáže cestovať 3-4 hodiny, so staršími deťmi môžete cestovať celý deň,“ radí pediatrička Katarína Šimovičová.

2. Cesta autobusom je pre deti do desať rokov nevhodná
„Cestovať s malým dieťaťom autobusom je úplne nevhodné. Dieťa sa nemôže niekoľko hodín pohybovať, je obklopené množstvom ľudí a silno pustená klíma tiež nie je dobrá. Podobné platí aj pre vlak či loď. Tieto druhy dopravy deti dokážu zvládnuť až v desiatich rokoch,“ hovorí doktorka Šimovičová.

3. Malé deti nepatria do lietadla
„Nosiť deti do troch rokov do lietadla považujem za riziko. V letiskovej hale je veľa ľudí, v lietadle musia rodičia bojovať so stiesneným priestorom a negatívnu rolu zohráva klíma. Klimatizácie v lietadlách aj hoteloch nie sú spravidla čistené tak ako by mali byť. Deti sú v týchto prípadoch citlivejšie na spóry, vírusy aj prúdenie chladného vzduchu ako dospelí.
Pre deti staršie ako tri roky síce samotný let už nie je zdravotne rizikový, ale cesta zostáva stále veľmi nepríjemná. Osobne neodporúčam letieť do exotických krajín s deťmi mladšími ako10 až 12 rokov. Pobyt pri mori môžu absolvovať aj v bližších a kultúrne príbuznejších krajinách,“ radí doktorka Šimovičová.
 
4. Pri mori nepoužívajte krémy s extrémne vysokým faktorom
„Ak má pobyt zdravotne prospieť dieťaťu, musí  pri mori stráviť aspoň tri týždne, čo si málokto môže dovoliť. K moru odporúčam cestovať až s trojročným a starším dieťaťom, avšak nie dlhšie ako tri hodiny bez prestávky či dve a pol hodiny lietadlom. Pri mori si treba dať pozor na pobyt na slnku. Netreba sa natierať krémami s extrémne vysokým faktorom, na začiatku stačí faktor 15, ktorý po pár dňoch môžete znížiť. Dieťa však musí mať celý čas pokrytú hlavičku aj pliecka, vhodné je obliekať si striedavo mokré tričko. Dôležité je zabezpečiť dostatok pitnej vody,“ hovorí pediatrička.

5. Deti do desať rokov si výborne užijú dovolenku na Slovensku
Deťom od štyroch do deväť rokov vyhovuje dovolenka doma na Slovensku, napríklad na dedine u starých rodičov alebo v prostredí Tatier, ktorého výhodou je čistejší a vlhší vzduchu v lesnatom prostredí. Dôležité je, aby malo dieťa priestor na behanie, hranie, kúpanie a člnkovanie na jazerách a výlety v lese. „Neodporúčam deťom pobyty v termálnych bazénoch. Skvele pomáha, ak dieťa môže spať v košíku na čerstvom vzduchu,“ radí lekárka.
Deti od desať rokov si už vedia užiť aj zaujímavosti prírodného a geografického charakteru ktoré prežívajú s rodičmi a niečo sa aj môžu naučiť. Pri tejto vekovej kategórii však netreba zabúdať, že poznávanie treba kombinovať s vhodným relaxom, ideálne s kamarátmi.

 6. Doprajte deťom stravu, ktorá im chutí
Deti zvyčajne nechcú skúšať na dovolenke nezvyčajné miestne jedlá. Doprajte im preto jesť, čo im chutí. Bez problému aj niekoľko dní to isté. Napríklad na Slovensku obľúbené halušky či perkelt.

7. Dobre vybavená lekárnička je pri cestách základ
Na dovolenkový pobyt s deťmi by mali rodičia zobrať dobre vybavenú lekárničku. Okrem leukoplastov a obväzov by mala obsahovať aj lieky na teplotu, alergickú reakciu, bolesť, ako aj lieky pre prípad hnačiek a zvracania. V mieste pobytu si treba overiť, kde je najbližší lekár. Čert totiž nikdy nespí a rýchly lekársky zásah je v niektorých prípadoch zásadný. 

8. Nespoliehajte sa len na karty, vždy noste so sebou aj trochu hotovosti
Pri dovolenkách s deťmi treba viac rátať s nepredpokladanými výdavkami. „Vzhľadom na zmeny poplatkov v bankách si určite preverte, koľko vás bude stáť výber z bankomatu, zmena PIN kódu či kontrola zostatku. Ak máte možnosť, zoberte si sebou dve platobné karty. Ideálne, ak sú z odlišných kartových spoločností. Vždy noste vo vrecku aj trochu hotovosti v miestnej mene,“ radí Viera Mamojková, finančná analytička OVB Allfinanz Slovensko. „Ak cestujete do exotických krajín, nezabudnite na adaptér do elektriny. Ak striedate viacero krajín, ideálny je univerzálny. Keďže hotely si za požičanie účtujú poplatok, s vlastným adaptérom určite ušetríte.“

9.  Nepodceňujte očkovania a platnosť víz
Nielen v ďalekých exotických krajinách, ale aj v severnej Afrike či na Blízkom východe vám hrozia vážne choroby. Ak sa už rozhodnete s dieťaťom cestovať do exotických krajín, určite si preverte, aké aktuálne choroby hrozia v oblastiach, kam cestujete, a dajte sa včas zaočkovať, aby vakcína mohla počas cesty dostatočne účinkovať. Typické choroby, proti ktorým sa očkuje do zahraničia, sú žltačka A a B, brušný týfus, zápal pľúc pneumokokového pôvodu, meningokokový zápal mozgových blán, žltá zimnica, ale aj osýpky či cholera.

Nepodceňte ani víza: stránka ministerstva zahraničných vecí vám dá odpoveď na otázky k vízovej povinnosti pre vašu dovolenkovú destináciu alebo, naopak, koľko v krajine môžete pobudnúť bez potreby žiadať o víza. https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info

10. Nezabudnite na cestovné poistenie
Ak cestujete častejšie, oplatí sa viac celoročné. Bez cestovného poistenia do zahraničia necestujte - nemá zmysel riskovať. „Poistenie si vyberte podľa toho, ako často cestujete do zahraničia. Ak raz ročne, môžete si uzavrieť krátkodobé cestovné poistenie. Ak cestujete častejšie alebo na dlhšie mimo Európu, je lepšie zvážiť celoročné poistenie. Na celý rok a do celého sveta vychádza približne na 115 eur. Navyše, výhodou celoročného poistenia je, že nemusíte poistku riešiť pred každou cestou,“ radí Mamojková z OVB.
Cena jednorazového poistenia sa odvíja od počtu osôb, rozsahu krytia a miesta pobytu. Napríklad dva týždne pre rodinu (dvaja dospelí a dve deti do 14 rokov) dovolenkujúcu v Európe, vrátane Turecka, vyjde cestovné poistenie približne na 55 eur (vrátane poistenia liečebných nákladov, úrazového poistenia, poistenia batožiny a zodpovednosti a pod). Ak rodina cestuje mimo Európy, cestovné poistenie by vyšlo približne na 97 eur.

Jedna rada navyše. Pozor na suveníry – za niektoré vám doma hrozia problémy
Ak si chcete niečo z dovolenky priniesť a neviete, či môžete, pozrite sa do zoznamu chránených druhov živočíchov a rastlín pod kontrolou dohovoru CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Ohrozenými druhmi sú opice, šelmy, papagáje, dravce, jaštery, korytnačky, koraly, ale aj rastliny - najmä kaktusy a orchidey. Ak vám na letisku colníci objavia v batožine výrobky z pancierov morských korytnačiek, koralov, slonoviny, či kožušiny ohrozených zvierat, hrozí vám veľký problém. Prečítajte si preto pozorne informácie nahttp://www.minzp.sk/sekcie/temy-oblasti/ochrana-prirody-krajiny/letak-cites/.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:04