StoryEditor

Susedským sporom sa dá vyhnúť

Máte viac možností, ako riešiť rôzne konflikné situácie. Najlacnejšia je mimosúdna dohoda.

Neviete si rady so susedom, ktorý vás obral o časť pozemku? Alebo vás trápia hluční susedia o dve poschodia vyššie vo vašom paneláku? Kedy sa obracať na starostu, mediátora či na súd? Ako napísať podanie? Ponúkame vám rady expertov.

Odpovedá Róbert Bános, advokát
1. Posunutá hranica pozemku
Susedia majú hranice pozemku na našom. Dá sa to vyriešiť aj bez žaloby na súd?
Dá. Presahujúca časť sa vyznačí v geometrickom pláne ako samostatná parcela a pristúpi sa k jej predaju tej-ktorej strane, prípadne sa pričlení k jednej z už existujúcich parciel. Vhodné je poukázať na uznesenie Najvyššieho súdu, podľa ktorého sa určenia priebehu hraníc v konaní pred katastrálnym úradom možno domáhať v prípadoch, ak nedošlo súčasne k porušeniu vlastníckych práv. V katastrálnom konaní preto nepôjde o vyriešenie spornej otázky vlastníctva dotknutých nehnuteľností, ale o vyriešenie predovšetkým technických problémov určenia priebehu hranice pozemkov s použitím technických podkladov vyhotovených katastrálnym úradom. Prípadne s použitím znaleckého posudku alebo iného technického podkladu.

2. Žaloba na súd
Na hranici sa nevieme dohodnúť. Ako mám formulovať žalobu, ktorú chcem podať na súd?
Obrátite sa na súd so žalobou o určenie priebehu hranice. Ešte pred jej podaním by ste si mali zabezpečiť geometrický plán a pozemok zamerať, prípadne dať vyhotoviť znalecký posudok s hodnovernými závermi znalca. Súdny poplatok pri určovacej žalobe je 99,50 eura. Ak sú strany zastúpené advokátom, narastajú, samozrejme, aj trovy právneho zastúpenia, ktoré sa nedajú dopredu vyčísliť. Na začiatku nie je totiž isté, koľko právnych úkonov bude vykonaných. Trovy súdneho konania pri tomto type sporov narastajú aj preto, lebo je nutné dať vypracovať znalecký posudok a jeho cena sa pohybuje rádovo v niekoľkých stovkách až tisíckach eur.

3. Okná do záhrady
Môžu okná susedného domu smerovať priamo na našu terasu? Dá sa to nejako dodatočne riešiť?
Nutné je vychádzať z príslušnej vyhlášky ministerstva životného prostredia. Ustanovila, že ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako sedem metrov. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako dva metre. V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-11-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Matka vo svojom dome nemusí trpieť dvoch dospelých synov, rozhodol súd. Žena bola z dvoch 40-tnikov zúfalá 05 - Modified: 2023-08-27 13:55:18 - Feat.: - Title: Má za sebou problémy na severe Slovenska. Známa stavebná firma čelí hrozbe konkurzu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:35