TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Firmy pozor. Na zápis do registra už máte len približne mesiac

29.06.2017, 00:45
Autor:
(duc)(duc)
Rezort ministerstva spravodlivosti informuje, že posledný júlový deň uplynie termín, kedy registri partnerov verejného sektora musia byť zapísaní všetci tí, na ktorých sa vzťahuje povinnosť zápisu.

Každá firma, ktorá od 1. februára 2017 chce obchodovať  so štátom v objeme vyššom ako 100 tisíc eur alebo spolu vo výške 250 tisíc počas kalendárneho roka, ak pôjde o opakujúce sa plnenie, musí byť registrovaná v registri partnerov verejného sektora do konca júla.

Nesplnenie povinnosti dodatočnej registrácie alebo preregistrácie môže mať podľa zákona za následok, že štát odstúpi od zmluvy, prípadne môže bez sankcií prestať plniť svoje zmluvné povinnosti. 

Pol roka navyše

Firmy, ktoré obchodovali so štátom pred účinnosťou protischránkového zákona dostali pol roka na dodatočné zaregistrovanie sa v novom registri, ak majú so štátom platné zmluvy a spĺňajú podmienky podľa novej právnej úpravy. Rovnakú lehotu na preregistráciu majú aj spoločnosti, ktoré boli do februára zapísané v pôvodnom registri konečných užívateľov výhod vedenom na Úrade pre verejné obstarávanie. Tieto boli síce do nového registra „preklopené“ automaticky, ale cez oprávnenú osobu si musia zabezpečiť overenie identifikácie konečného užívateľa výhod a zosúladiť zapísané údaje v registri.

Firmy, ktoré boli zapísané v pôvodnom registri konečných užívateľov výhod na Úrade pre verejné obstarávanie a ktoré nespĺňajú podmienky podľa novej právnej úpravy, napríklad preto, že nadobúdajú plnenia len pod limit uvedený v zákone, preregistráciu absolvovať nemusia. Platí však, že po skončení prechodného obdobia budú bez následného uloženia sankcie z registra vymazané.

Povinnosť registrácie sa vzťahuje aj na zdravotné poisťovne, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, držiteľov banského oprávnenia, držiteľov povolení na podnikanie podľa zákona o energetike, osôb poverených správcom výberu úhrady diaľničnej známky, ako aj osôb poverených správcom výberu mýta.

Len oprávnení

Celé registračné konanie má na starosti jedine takzvaná oprávnená osoba. Tou je len advokát, notár, banka, pobočka zahraničnej banky, audítor alebo daňový poradca so sídlom na území Slovenskej republiky. Oprávnená osoba je povinná uviesť úplné a pravdivé údaje o  konečných užívateľoch výhod. Za pravdivosť týchto údajov spoluzodpovedá a zároveň ručí aj za zaplatenie prípadnej sankcie, ktorá firme hrozí ak sa preukáže, že v registri zapísané údaje sú zlé, nepravdivé alebo neúplné.

Do polovice júna ministerstvo evidovalo v registri 2 612 zapísaných subjektov. Ďalších viac ako 11 tisíc bolo do neho premigrovaných z registra konečných užívateľov výhod, ktorý viedol Úrad pre verejné obstarávanie

Podrobné informácie o zákone, elektronické služby registra, často kladené otázky aj s detailmi kritérií pre zápis nájdete TU.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:08