platobná kartaReuters
StoryEditor

Platíte firemnou kreditkou? Za toto vás môžu vyhodiť

20.07.2017, 00:40
Autor:
ducduc
V Česku sa nedávno stal prípad, ktorý sudcovia Najvyššieho súdu vyhodnotili ako naštrbenie dôvery zamestnanca a zamestnávateľa.

Až k českému Najvyššiemu súdu sa nedávno dostalo kauza sporného použitia firemných platobných kariet. Zamestnávateľ sa domnieval, že jeho zamestnanec zneužil kartu. Jeho pracovný pomer preto okamžite ukončil.  Pracovník však v prípade tvrdil, že nedostal jasné pokyny na používanie karty a že minulé finančné prostriedky boli zanedbateľné. Nižšie súdy sa najprv takého zamestnanca zastali. Iný názor mali na Najvyššom súde.  

Čo sa stalo

Prepustený zamestnanec pracoval ako vedúci kancelárie. Firma mu na krytie výdavkov spojených s výkonom práce dala platobnú kartu. O pravidlách jej užívania ho zamestnávateľ poučil iba ústne. Pracovník kartou zaplatil okrem iného útratu v reštaurácii vo výške 3 117 Kč, v ktorej sa stretol so svojimi podriadenými. Problémom však bolo to, že posedenia sa zúčastnili aj osoby, ktoré však neboli so zamestnávateľom v žiadnom styku. O konaní tejto akcie zamestnanec zamestnávateľa neinformoval.

Výpoveď

Firma to vyhodnotila ako hrubé porušenie povinností a poslala mu okamžité zrušenie pracovného pomeru. Zamestnanec namietal, že posedenie v reštaurácii bolo firemnou akciou a že úhrada bola pomerne nízka. Navyše nikdy nedostal záväzné pokyny na používanie karty v písomnej podobe. Preto sa myslel, že podobné výdavky môže hradiť kartou.  

Narušená dôvera

Okresný aj krajský súd dali za pravdu vedúcemu kancelárie. Podľa nich čiastka, ktorá bola zaplatená za externého hosťa, bola príliš nízka na to, aby bola oprávneným dôvodom na okamžité zrušenie pracovného pomeru.Najvyšší súd ale dospel k úplne odlišnému záveru. Konštatoval, že zamestnanec zaplatil účet aj za osobu, ktorá voči zamestnávateľovi nemala žiaden vzťah, čím porušil povinnosť riadne hospodáriť s prostriedkami zamestnávateľa a chrániť jeho majetok pred poškodením.

Výška škody je podľa neho nerelevantná. Bez ohľadu na jej výšku bola medzi stranami pracovnoprávneho vzťahu v podstatnej miere narušená dôvera. Súd súčasne zdôraznil, že ako vedúci zamestnanec bol povinný dodržiavať právne predpisy na pracovisku a prijímať opatrenia na ochranu majetku zamestnávateľa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:17