StoryEditor

20 otázok a odpovedí o úsporách na poplatkoch pre biznis

Ak podnikáte, alebo ešte len rozbiehate biznis, často vás na úradoch neminú rôzne poplatky. Experti z praxe vám radia, na čom sa dá ušetriť a akým chybám sa treba vyhnúť.

Odpovedá Erik Lacza, konateľ spoločnosti Fontionnel
1. Elektronická forma
Ako ušetrím na poplatkoch pri založení živnosti?
Správne poplatky na úseku živnostenského podnikania za úkony vykonané na základe elektronického podania, podpísaného elektronickým podpisom, sa v niektorých prípadoch znižujú v určitom rozsahu. Napríklad za ohlásenie živnosti nový živnostník zaplatí pri remeselných alebo viazaných živnostiach listinne 15 eur. Pri elektronickej forme je to 7,5 eura.

2. Obchodný register
Ako je to so zápisom do obchodného registra a poplatkami?
Niektorým živnostníkom ukladá zákon povinnosť aj ich zápisu do Obchodného registra, respektíve sa môžu zapísať dobrovoľne. V týchto prípadoch je súdny poplatok do štátnej pokladnice nasledovný: listinne 150 eur a elektronicky 75 eur. Elektronická forma teda ušetrí 50 percent sumy.

3. Odborná pomoc
Môže si laik vo všeobecnosti pomôcť, aby neplatil peniaze zbytočne pri zakladaní firmy?
Určite je rozumné mať občiansky preukaz s čipom a čítačkou, následne si treba zaobstarať aj elektronický podpis. Po absolvovaní týchto krokov si dokáže aj bežný občan, „laik“, vykonať jednoduchšie úkony aj sám, bez pomoci externých odborníkov. Netreba však zabudnúť, že pri zložitejších úkonoch nestačí iba vyplnenie samotnej žiadosti na webe ústredného portálu verejnej správy, ale sú povinnou náležitosťou aj konkrétne prílohy. Preto je lepšie obrátiť sa na niektorú z advokátskych kancelárií, aby sa celý proces nepredlžoval.

Odpovedá Michal Múcska, hovorca rezortu spravodlivosti
4. Exekučné konanie
Ako môžem ušetriť pri podaní návrhu na exekučné konanie?
Najjednoduchším spôsobom je, že návrh na exekučné konanie podá podnikateľ sám cez formulár na webe www.justice.gov.sk. Treba mať aktívnu elektronickú schránku a sprístupnenú možnosť elektronického podpisovania. Za elektronické podania návrhu na exekučné konanie sa platí 16,50 eura. Pri elektronickej verzii platobného rozkazu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-12 14:18:00 - Feat.: - Title: Slováci sa pri vládou nariadenom zdražovaní masovo vynašli. Ukrátili tak štát o milióny 04 - Modified: 2024-04-05 07:54:29 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie volajú po zmene, inak to pocítia naše peňaženky 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:30