StoryEditor

Pri sceľovaní pozemkov sa nedajte dobehnúť

23.07.2017, 16:00
Autor:
(tur)(tur)
Chcete v obci lepšie využiť pozemky? Mali by ste ich najprv spojiť do väčších celkov. Ako to urobiť, si prečítajte v pondelkových Hospodárskych novinách.

Sceľovanie pôdy je bezpečné, netreba mať strach, že o ňu prídete. Vlastníci pozemkov sa nemusia obávať ani toho, že náhradné parcely, ktoré po scelení dostanú, budú mať nižšiu hodnotu.

Podmienkou však je, aby sa každý vlastník o realizáciu pozemkových úprav zaujímal a ich postup sledoval od začiatku až do konca. „Sceľovanie je v zásade bezpečný proces. Riziko straty pôdy, prípadne jej časti, nehrozí,“ potvrdzuje advokát Dušan Tomka zo spoločnosti DT Legal.

Pred sceľovaním je tiež dobré všímať si, či pozemky niekto v obci účelovo neskupuje. To by mohlo znamenať, že nový majiteľ sa snaží ostatných vlastníkov dobehnúť a pri sceľovaní sleduje len svoje záujmy.

Zo sceľovania nemožno vylúčiť žiadneho vlastníka pôdy v danej lokalite. Účastníkmi konania sú všetci vlastníci pozemkov a ďalšie osoby vymenované v zákone o pozemkových úpravách.
Priebežne dostávajú z okresného úradu, ktorý v danej veci koná, všetky písomnosti týkajúce sa pozemkových úprav. A to buď do vlastných rúk, alebo sa vyhlasujú verejnou vyhláškou.
„Všetci sa tak môžu aktívne zapájať, podávať námietky voči vydaným písomnostiam a odvolávať sa voči rozhodnutiu okresného úradu,“ doplnil Tomka. To je záruka, že sa predíde podvodom.

Vlastníkom pozemkov preto Tomka odporúča, aby preberali všetky úradné zásielky. Pozorne ich čítali a sledovali aj oznámenia na úradnej tabuli príslušného okresného úradu a obce. Ak sa rozhodnú využiť možnosť podávania námietok, mali by dodržať stanovené lehoty.

V pondelok sa v HN tiež dozviete koľko pozemkové úpravy stoja, či sa z takto upravenej pôdy platí daň a ako sa majú vysporiadať vlastnícke vzťahy k pozemkom v rómskych osadách.  

01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:00