StoryEditor

Zrak sa upriamuje na Biely dom

30.09.2013, 11:56
Minulý týždeň sa darilo americkým dlhopisom a derivátom. Ceny nehnuteľností však stále rastú, kvôli čomu hrozí realitná bublina.

Po minulotýždňových historických maximách sa eufória z pokračujúceho tlačenia peňazí vytratila a všetky zisky boli prakticky vymazané. Tak na amerických, ako aj európskych akciových indexoch. S&P 500 máme pod levelom 1700 bodov, Dow Jones od predminulej stredy poklesol o viac ako 400 bodov. Zaujímavé zisky si však naďalej pripisuje Facebook, ktorý dosiahol práve v piatok svoje historické maximum nad 51 dolármi za akciu a nevadí mu ani blížiaci sa úpis Twitteru, kam by časť kapitálu mohla odtiecť. Za rovno s trhom, teda nadol, však kráča spoločnosť BlackBerry, ktorej strata za uplynulý kvartál dosiahla takmer miliardu dolárov. Zdá sa, že za chrániť ju dokáže skutočne iba vstup do súkromných rúk a kompletná reštrukturalizácia. Objavili sa informácie o záujme spoločnosti Fairfax Financial, s ktorou uzavreli predbežnú nezáväznú dohodu o predaji za 4.7 miliardy dolárov.

Väčšine akciových titulov sa v uplynulom týždni teda nedarilo, no zaujímavo sa vyvíjali americké dlhopisy a na ne naviazané deriváty. Vo vzduchu totiž lieta opäť hrozba dlhového stropu USA a pádu do fiškálneho útesu. Podľa posledných správ by mal byť strop dosiahnutý v polke októbra a hoci reálne k bankrotu krajiny nemôže dôjsť, trhy už v minulosti dokázali, že sa im to nepáči. Aj preto sme videli zaujímavý rast amerických credit default swapov, ktoré slúžia ako protekcia voči bankrotu krajiny. Pohyb za uplynulý týždeň bol väčší, než za predošlé štyri roky. Opačná situácia ale nastala na dlhopisoch, keď výnos z 10-ročných poklesol na 2.6 percenta. Keď hrozila platobná neschopnosť európskym krajinám, výnosy leteli prudko nahor a tento rast dokázala skrotiť až ECB. Výnos z 30-ročných US cenných papierov poklesol na 3.67 percenta. Tento údaj je dôležitý predovšetkým pre ceny hypoték a v prípade pokračujúceho poklesu by sa dopyt po úveroch mohol znova rozbehnúť.

Uvidíme, ako by v tom prípade reagoval na pokračujúci rast cien nehnuteľností Biely dom, nakoľko hypotekárna bublina je stále veľkým strašiakom. V piatok dokonca požiadal vládu o pomoc Americký úrad pre krytie hypoték pre prípad neočakávaných strát. Vyžiadal si 1.7 miliardy dolárov.. Rušno bolo na forexovom trhu, kde pokračuje zbavovanie sa dolárov. EURUSD bojuje o prerazenie 1.35, USDJPY sa usadil po 99. Dolárový index, ktorý meria hodnotu zelenej bankovky voči najdôležitejším svetovým menám klesol už na februárové hodnoty a nič nenasvedčuje tomu, že by mal začať posilňovať. Prekvapujúcu informáciu, ktorá poslala nahor novozélandský dolár, priniesol šéf RBNZ Wheeler.

Nový Zéland by totiž mohol v roku 2014 pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb a stal by sa tak prvou z rozvinutých krajín, kde v aktuálnej situácie by šli sadzby nahor. Z korporátnych akcií v Európe tento týždeň vyberáme spoločnos ti Wienergberger a Alcatel-Lucent, nakoľko spomedzi regionálnych spoločností patrili medzi najlepšie. Wienerberger vzrástol o 7.46 percenta po tom, ako zvýšila investičné odporúčania najprv banka Goldman Sachs a potom aj švajčiarska UBS a manažment spoločnosti oznámil značné investície do inovácii. Akcie Alcatelu vzrástli o viac ako 4 percentá. Dôvodom sú správy o možnej spolupráci s Nokiou, ktorá by obom určite pomohla, nakoľko ani jednému sa nedarí tak, ako v minulosti.

V práve začatom týždni očakávame údaje o HDP v Kanade, základnú úrokovú sadzbu RBA, dôležité budú aj PMI dáta z Číny, USA, Kanady a Veľkej Británie, no najdôleži tejšie budú určite čísla z amerického trhu práce. Odhaduje sa, že v septembri vzniklo v Spojených štátoch 177 tis. nových pracovných miest mimo agrárneho sektora a miera nezamestnanosti by mala zostať nezmenená na úrovni 7.3 percenta.

01 - Modified: 2005-06-29 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelskí vojaci začali vyháňať židovských extrémistov z okupovaného domu
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/akcie, menuAlias = akcie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:48