StoryEditor

Dôvodov na predaj je nekonečno. Hovoríme o eure

18.05.2010, 00:00
Od bezprecedentného záchranného balíčka EU/MMF (v objeme 750 miliárd eur) uplynul jeden týždeň. Jeden z hlavných dôvodov tohto činu už nebola len pomoc pre slabý juh Európy v rámci solidarity, ale aj podpora spoločnej meny eurozóny.

Čelní predstavitelia EU sa domnievali, že týmto krokom trhu vyrazia dych a euro sa opäť raz dostane do priazne a obľuby.  No stal sa presný opak. EURUSD presne spomínaných 7 dní  nielenže pokračoval v prepade, ale jeho cesta na do malátnosti sa ešte urýchlila stratou viac ako 3%. Skúsme si zanalyzovať a zhrnúť, prečo sme videli takýto „nenávistnú reakciu" trhu voči euru.

Dôvodov je niekoľko a takmer každý deň pribúda nový:

1.    Fiškálny balíček zahalený tajomstvom

•         Nedôvera k záchrannému balíčku EU/MMF v objeme 750 mld. EUR a mnoho nejasností ohľadne naplnenia tejto garančnej schémy peniazmi a následne rýchlosti a spôsobu čerpania peňazí z tejto schémy. Väčšina peňazí sľúbená v tomto fonde je nateraz len virtuálna (a teda fikcia) a nie skutočná.
•    Ak by aj prišlo k najhoršiemu, a viaceré krajiny EMU by potrebovali pomoc, je pravdepodobné, že týchto 750 mld. EUR  stačiť nebude a záchranárske náklady pred ochranou krachu štátov by boli omnoho väčšie. Najmä ak zoberieme do úvahy, že na grécku záchranu bolo vyčlenených 110 mld. EUR (a to sa už teraz špekuluje, že až 150 mld. EUR bude potrebných)  a to tvorí táto krajina len 2,4% HDP eurozóny.
•    Záchranný „batoh" navyše nerieši tie najdôležitejšie problémy a otázky, a tými sú: Ako zvýšiť konkurencieschopnosť európskej ekonomiky. No trhy sa už teraz na túto otázku pýtajú a zatiaľ presvedčivú odpoveď nedostali. Aj preto dávajú ruky preč od eura.

2.    Sľuby a implementácia úsporných opatrení sú dve rozdielne veci

•    Európski predstavitelia sa síce zaviazali robiť fiškálne konsolidačné opatrenia, ale jedno je sľub a druhé je ich skutočná implementácia. Trh sa opäť raz obáva, že ich realizácia v praxi nebude ani rýchla ani efektívna a ani dostatočná, čo by znamenalo, že deficity krajín by nemuseli klesať podľa pôvodných plánov. (A to už nehovorím o tom, že ekonomiky EMU budú rásť pomalším tempom ako sú plánované ročné deficity krajín EMU- čo bude znamenať, že podiel dlhu na HDP bude stále rásť).

3.    V skutočnosti ide o spomaľovanie tempa rastu dlhu a nie o jeho zníženie

•    Fiškálna konsolidácia  v Eurozóne ako taká počíta vo svojich základoch najskôr so spomalením tempa zadlžovania sa (nie s poklesom dlhu), čo by sa trhom mohlo máliť. (Na zníženie dlhu je potrebné vytváranie rozpočtových prebytkov, čo je v aktuálne situácii skôr sci-fi scenár).
•    Ak by sme aj pripustili, že fiškálna konsolidácia bude dostatočne rigorózna, jej cena by mohla byť v podobe zastavenia obnovy ekonomiky EMU, či dokonca obnovy recesie.
•    Dopad tejto dlhovej krízy sa však môže preliať aj do ostatných regiónov sveta a zahatať ich rast, čo vyvoláva zatváranie carry obchodov a návrat k „bezpečnému" doláru

4.    Trhy sú nemilosrdné a vypočítavé

•    Trhy sú nemilosrdné a vypočítavé. Preto sa budú snažiť EU pritlačiť k múru a otestovať, až kam je ochotná zájsť, čo sa týka záchrany eura a EMU, najmä ak sme tu mali v minulých dňoch vyhlásenia o tom, že brániť euro sa bude „za každú cenu".
•    Trhy sa navyše pozerajú dopredu a nie sú krátkozraké. Záchranný balík znižuje síce niektoré riziká scenára videného v minulých týždňoch (riziko okamžitého krachu Grécka), avšak zo strednodobého hľadiska sú otázky solventnosti južanských krajín stále otázne, najmä ak ich konkurencieschopnosť je nízka.

5.    Strata kreditu ECB a špekulácie o demisii Tricheta

•    ECB stráca svoj kredit a renomé nezávislosti. Trhy ju obviňujú z toho, že sa dostala pod politický tlak (hoci samo to rázne odmieta) po tom, ako začala nakupovať štátne dlhopisy najmä južanských krajín a začala prevádzať kvantitatívne uvoľňovanie.  Trhy sa s pomerne značnou nedôverou pozerajú na tento krok najmä po tom, čo ECB pred týždňom hovorila, že niečo takéto je vylúčené.  Teda akoby o 180 stupňov otočila kurz a „prevrátila kabát."
•    Program kvantitatívneho uvoľňovania ECB je navyše zahalený rúškom tajomstva a nikto (a zrejme ani samotná ECB teraz- ako vyplýva zo slov guvernéra Bank of France Noyera) nevie aký objem dlhopisov bude nakupovaný. Zdá sa tak, že ECB nemá situáciu pevne pod kontrolou. Trhy neistotu nemajú radi aj preto euro predávali.
•    Negatívne pôsobí na euro aj fakt, že nemecké krídlo v ECB na čele s prezidentom Bundesbanky Weberom má veľké výhrady ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu (čo sa niekedy označuje aj ako tlačenie peňazí). Weber jasne naznačil, že tento krok môže vyvolať veľkú nestabilitu a Stark (rovnako Nemec v ECB) označil tento krok za potenciálny spúšťač inflácie.
•    Nejednota v ECB len prehlbuje nedôveru v euro najmä keď z Nemecka počuť tlaky na demisiu prezidenta ECB Tricheta za nesystémový krok kvantitatívneho uvoľňovania a jeho okamžité nahradenie prezidentom „svojej" Bundesbanky Axelom Weberom.

6.    Riziko zániku eurozóny, alebo odchodu Grécka či Nemecka z nej

•    V posledných dňoch  sme tu mali navyše výroky rešpektovaných a vplyvných investorov či ekonómov (Roubini, Rogers, Volcker, Snow) o tom, že euru reálne hrozí zánik a eurozóna sa môže rozpadnúť.  A kým bude toto riziko pretrvávať, do kurzu eura voči doláru sa bude toto kreditné riziko započítavať, čo bude euro naďalej oslabovať. (Hoci dolár z pohľadu fiškálneho pozadia a výšky dlhov nie je voči euru žiadna hviezda, minimálne mu nehrozí riziku zániku- a preto voči spoločnej mene získava).
•    Trh napokon vidí reálnu šancu odchodu Grécka z eurozóny (iba takto si dokáže zlepšiť svoje postavenie) napriek záchrannému balíčku, čo by mohlo vyvolať širokú paniku a útek z eurových aktív. Pričom Grécko nemusí byť jediné.
•    Stále existuje reálne riziko krachu Grécka (napríklad Goldman Sachs hovorí o pravdepodobnosti 50% v priebehu nasledujúcich dvoch rokov), pretože ich ekonomiku sa nemusí podariť naštartovať (najmä keď tam už teraz vidíme štrajky, demonštrácie).
•    Šumy o tom, že Nemci (ktorí sa podieľajú na HDP eurozóny viac ako 20%) by mohli odísť z eurozóny (spolu s údajne rovnakými vyhrážkami Francúzov na minulotýždňovom summite EU) sa tiež objavujú v pozadí, aj keď zatiaľ nie až tak hlasno. No bez vetra sa ani lístok nepohne. Toto rovnako vyvoláva len veľkú nervozitu a vyhýbanie sa euru širokým oblúkom.

7.    Rezervní manažéri centrálnych bánk dávajú ruky preč od eura

•    Z trhu znejú šumy, že rezervní manažéri mnohých centrálnych bánk, ktorý počas roka 2009 zvyšovali podiel eur na devízových rezervách, začínajú byť značne nervózni z prepadu eura a začínajú tieto eurá z devízových rezerv vypredávať a navracajú sa k dolárom, čo len prehlbuje prepad eura voči doláru.

8.    Dubaj, politika, úrokové sadzby

•    Trh si začína čoraz viac uvedomovať, že euro vzniklo ako politická objednávka a nástroj k politickej unifikácii Európy. Jednoducho európske ekonomiky sú príliš asynchrónne na to, aby menová únia mohla efektívne fungovať.
•    V závere týždňa sa do popredia začínajú dostávať (aj keď zatiaľ nikým nepotvrdené, ale v aktuálne situácii viac ako možné) klebety o ďalších problémoch z Dubaja. A tiež aj nutnosti rýchlejšie sprísňovať menovú politiku v Číne, čo by mohlo spôsobiť spomalenie jej rastu, čo rovnako zvyšuje averziu voči riziku.
•    Z pohľadu menovej politiky teraz trh kalkuluje (najmä s prihliadnutím na  krehký stav ekonomiky  v eurozóne) s rýchlejších sprísňovaním menových podmienok v USA ako v eurozóne, čo je ďalšie plus pre dolár voči euru.

Nateraz tak nevidno na obzore žiadny signál, či náznak zastavenia pádu eura. Jednoducho kým si eurozóna neurobí poriadok vo svojej „fiškálnej kuchyni" (zníženie dlhu) a „ekonomickej obývačke" (zvýšenie konkurencieschopnosti), je pravdepodobné, že trhy sa mu budú otáčať chrbtom. Najmä keď vidíme, že euru nepomáhajú ani podporné vyjadrenia čelných predstaviteľov EU/ECB.

Niekoľko rizík

Toto tvrdenie však nevylučuje, že by sme mohli v nasledujúcich dňoch vidieť širšiu korekciu na EURUSD. Existuje niekoľko rizík, z ktorých hrozí širší spike:  Prvým je známe pravidlo, že ak sa loď nakláňa príliš na jednu stranu, je dobré postaviť sa na opačnú. Teda celý trh je extrémne krátky v eurách a riziko „adjustmentu" (prispôsobenia a zníženia pozícií) je veľké. Existuje tak možnosť prudkého rastu. Na druhej strane je potrebné objektívne dodať, že toto sa očakávalo už pred niekoľkými dňami a každá rely bola vypredaná.

Okrem toho, vidíme vysokú snahu európskych predstaviteľov o to, aby za každú cenu stabilizovali euro a ak sa im to nebude dariť, existuje aj riziko „pomocnej" ruky ECB a jej priamej intervencie na trhu. Pretože ten výpredaj eura, ktorý teraz vidíme, je z veľkej časti spojený so stratou dôvery v túto menu a presahuje aj fundamentálne odôvodnenú stratu sily eura (najmä pri pohľade na obrovské dlhy v USA). Navyše z krátkodobého pohľadu by málokomu prospel nekontrolovateľný pád eura (okrem špekulantov stávkujúcich na jeho pokles).

 Stanislav Panis

analytik TRIM BROKER

 

 

01 - Modified: 2003-11-25 23:14:02 - Feat.: 0 - Title: V USA sa dohodli na regulácii vlastníctva televízií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/analyzy-1, menuAlias = analyzy-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:55