StoryEditor

Kam majú smerovať výdavky únie

07.04.2005, 00:00
Európska komisia schválila poslednú časť podrobných návrhov k budúcej finančnej perspektíve EÚ na roky 2007 až 2013. Doplnila do nej predpokladané výdavky 93 miliárd eur na vedu, výskum, inovácie, podporu malých a stredných podnikov a ochranu vonkajších hraníc a sledovanie migrácie.

Komisia tak skompletizovala návrh novej finančnej perspektívy, ktorý počíta s priemernými ročnými výdavkami 1,14 percenta HNP, teda 928,7 miliardy eur. Viaceré krajiny požadovali zníženie príspevku do spoločnej pokladnice až na jedno percento. Predseda komisie José Manuel Barroso týmto krajinám odkázal, že Európa potrebuje dostatočné prostriedky, ak chce naplniť svoje ambície. "Teraz sú pokope všetky kúsky, návrh komisie pre investície do budúcnosti Európy je kompletný. Celkový rozpočet, ktorý je teraz na stole, je finančne zdravý, súdržný a dôveryhodný," povedal Barroso.
Prioritou veda a výskum
Komisia rozdelila novú finančnú perspektívu do piatich rozpočtových oblastí. V rámci udržateľného rastu do popredia vystupujú výdavky na vedu a výskum. Vyčlenila na to 67,8 miliardy eur, čo je až 66-percentný nárast oproti roku 2006, ktorý je posledným v súčasnej finančnej perspektíve. Táto suma predstavuje 6,6 percenta celkových výdavkov, čím chce komisia ísť príkladom členským štátom a dokázať, že splnenie cieľov revidovanej lisabonskej stratégie myslí vážne. Rovnaký cieľ sleduje aj zlepšovaním konkurencieschopnosti a podporou inovácií. S rozpočtom 3,7 miliardy eur chce uľahčiť prístup malých a stredných podnikov k finančnej podpore a lepšie tak využívať dostupné technológie. Zvláštna pozornosť má byť venovaná aj informačným a komunikačným technológiám.
Nové programy
O viac ako dvojnásobok, teda na 8,3 miliardy eur, ma vzrásť rozpočet na výzvy v oblasti migrácie, azylu, ochrany hraníc, boja proti zločinu a terorizmu, teda na ochranu kľúčových hodnôt európskeho modelu, ktorými sú sloboda, bezpečnosť a spravodlivosť. Sumou 522 miliónov eur chce komisia zlepšiť spoluprácu v boji proti colným, daňovým a finančným podvodom.
Je zrejmé, že cesta ku konečnej podobe finančného rámca bude ešte dlhá. Komisii sa pravdepodobne nepodarí udržať príspevok krajín na úrovni 1,14 percenta HNP a bude sa usilovať o kompromis. Nehodlá však ustúpiť, pokiaľ nepredloží návrh za členské štáty Luxembursko, predsedajúca krajina EÚ. Schválenie perspektívy podmieňuje jej reformou Európsky parlament. Ten by mal prísť so svojou predstavou financovania v polovici apríla. Cieľom EÚ je dohodnúť sa na novom financovaní v júni na summite.

Rozdelenie výdavkov v rokoch 2007 – 2013
– poľnohospodárstvo 39,50%
– podpora chudobnejších krajín a regiónov 33,10%
– rast konkurencieschopnosti (veda, výskum, vzdelávanie) 13%
– zahraničná politika 9%
– vnútro a spravodlivosť 2,40%
– chod inštitúcií EÚ 3 %    
Zdroj: EK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:07