Peter KažimírTASR
StoryEditor

Vláda pripravila niekoľko zmien pri hypotékach, daniach či účtovníctve. Pozrite sa na tie najdôležitejšie

16.08.2017, 16:45
Vláda dnes schválila sériu zákonov z dielne ministerstva financií.

Väčšina z nich sa dotýkala daňových tém. Rezort financií novelami reaguje na programové vyhlásenie vlády a zároveň prináša ďalšie opatrenia, ktoré sú súčasťou akčného plánu boja proti daňovým únikom. Pozrite sa na tie najzásadnejšie.

1. Nové daňové zvýhodnenie pri úveroch na financovanie bývania

Mladí sa k zvýhodneným úverom na financovanie bývania budú môcť od budúceho roka dostať za nových podmienok. Ministerstvo financií navrhuje v novele zákona o dani z príjmov zaviesť daňový bonus na zaplatené úroky pri úveroch.

Mladí môžu už v súčasnosti získať po splnení určitých podmienok štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 percentá. Po novom podporu od štátu pri kúpe nehnuteľnosti dostanú vo forme daňovo odpočítateľnej položky. Cieľom zmien je podľa rezortu financií zjednodušenie, sprehľadnenie, ako aj zníženie administratívnej záťaže pri celom procese poskytovania úverov. 

Zvýhodnenie má byť vo výške 50 percent zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac však vo výške 400 eur ročne, pričom výška úrokov musí byť vypočítaná z poskytnutého úveru najviac zo sumy 50-tisíc eur na jednu nehnuteľnosť. Nárok na bonus má vzniknúť počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokov počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie.

Nezmení sa veková hranica. Naďalej si budú toto zvýhodnenie môcť uplatniť ľudia vo veku najmenej 18 a najviac 35 rokov.

2. Zmeny pri používaní registračných pokladníc

Novela detailnejšie zadefinuje virtuálnu registračnú pokladnicu. "Účelom takto precizovaného ustanovenia je jednoznačne ustanoviť, akým spôsobom a prostredníctvom akých aplikácií je možné prihlásenie do virtuálnej registračnej pokladnice," približuje rezort financií v dôvodovej správe k novele zákona.

Navrhnutými legislatívnymi úpravami chce rezort financií dosiahnuť, aby podnikatelia používali výhradne klientske prostredia poskytované finančným riaditeľstvom, a nie externé, ktoré nemusia zaručiť korektné prepojenie s virtuálnou registračnou pokladnicou. Klientskym prostredím je iba také, ktoré je publikované na stránke finančného riaditeľstva a je určené na využívanie služby virtuálnej registračnej pokladnice.

Právna norma má prispieť aj k odstráneniu krátenia prijatých tržieb a dosiahnuť vyššiu ochranu a bezpečnosť, či už pri výrobe pokladníc, ale aj pri ich používaní.

Novela zákona upravuje aj niektoré povinnosti pre podnikateľov. Tí, na ktorých sa nevzťahuje povinnosť evidovať tržbu, budú povinní na každom predajnom mieste sprístupniť oznámenie, v ktorom uvedú, že nie sú podľa zákona povinní používať elektronickú registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu. Toto oznámenie pre kupujúceho musí byť jednoznačné, zrozumiteľné, ľahko prístupné a dobre čitateľné.

3. Zmeny v oblasti účtovníctva aj colníctva

Z aktualizovaného Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016 vyplynula nová požiadavka orgánov činných v trestnom konaní na predĺženie lehoty doby archivácie účtovných dokladov na 10 rokov z dôvodu zabezpečenia účelnosti konania, ozrejmilo ministerstvo.

Ďalším cieľom novely zákona je zaviesť možnosť pre novovzniknutú nástupnícku účtovnú jednotku zvoliť veľkostnú skupinu na účely účtovania a vykazovania individuálnej účtovnej závierky. "Navrhujú sa úpravy na odstránenie technických problémov pri zmene právnej formy najmä účtovných jednotiek v oblasti školstva," doplnil rezort financií.

Právnou normou sa majú upraviť aj oblasti ukladania účtovných dokumentov do registra účtovných závierok pri zanikajúcej účtovnej jednotke, ako aj možnosť daňového úradu vyzvať účtovnú jednotku na odstránenie nedostatkov. Ide o prípady, ak účtovná jednotka neuložila účtovné dokumenty, nevyplnila všeobecné náležitosti správne, doručené podanie bolo neúplné alebo podľa nesprávneho vzoru.

4. Prihlasovanie jednotlivo dovezených áut z tretích krajín sa má uľahčiť

Právnu normu pripravila skupina poslancov koaličnej SNS Dušan Tittel, Jaroslav Ridoško, Karol Farkašovský, Stanislav Kmec, Tibor Jančula spolu s predsedom parlamentu Andrejom Dankom.

 "V súčasnosti platné podmienky značne obmedzujú možnosti evidencie týchto jednotlivo dovezených vozidiel," odôvodnili zámer poslanci. Úpravou podmienok sa podľa nich liberalizuje prostredie a rozšíria sa možnosti dovozu vozidiel z tretieho štátu.

"Návrh zmeny zákona je inšpirovaný obdobnou právnou úpravou platnou v Českej republike, ktorá ponúka širšie možnosti na evidenciu jednotlivo dovezeného vozidla z tretieho štátu," vysvetlili predkladatelia.

V novele preto navrhujú zmenu rozsahu technických požiadaviek, ktoré musí spĺňať takéto auto. Osobitne určujú podmienky pre nové jednotlivo dovezené vozidlo a rozdielnu úpravu navrhujú pre ojazdené dovezené auto.

5. Firmy budú známkované za plnenie si daňových povinností

Reforma daňového tajomstva je súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Jedným z cieľov je zvyšovanie daňovej transparentnosti pri zachovaní práv a minimálneho štandardu ochrany daňovníkov. Už v súčasnosti zverejňuje Finančné riaditeľstvo SR na svojej webstránke napríklad zoznam daňových subjektov registrovaných pre DPH, platiteľov DPH či zoznam daňových dlžníkov a ďalšie," priblížil tlačový odbor MF SR s tým, že tieto zoznamy prispievajú k lepšej informovanosti verejnosti, čo môže viesť k väčšej transparentnosti podnikateľského prostredia a v konečnom dôsledku pomôcť v boji proti daňovým únikom.

Do budúcnosti by k nim mal pribudnúť aj zoznam daňových subjektov s výškou ich uplatneného nadmerného odpočtu alebo dodatočne uplatneného nadmerného odpočtu. Zverejňovanie týchto informácií môže podľa rezortu zúžiť priestor pre podvody, pretože má platiť rovnaký princíp ako pri zverejňovaní zmlúv. "Tam, kde je verejná kontrola, je obava z odhalenia protiprávneho konania jednoznačne vyššia. Zoznamy by mali mať teda aj psychologický efekt, pričom by slúžili ako ďalší nástroj pre verejnú kontrolu vykonávanú napr. tretím sektorom," vysvetľuje zámery ministerstvo.

Ďalším opatrením, ktoré novela daňového poriadku prináša, je index daňovej spoľahlivosti, ktorého cieľom je vytvoriť objektívne, nezávislé a legálne hodnotenie daňových subjektov. V praxi to bude vyzerať tak, že finančná správa bude interne "známkovať" firmy na základe toho, ako si plnia svoje daňové povinnosti. Opatrenie má mať najmä motivačný a preventívny charakter. "K tým, ktorí si svoje povinnosti plnia včas a riadne, bude finančná správa pristupovať inak ako k subjektom, ktoré si svoje povinnosti neplnia tak, ako majú," priblížilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:43