Reuters
StoryEditor

Príliš veľké ambície. Saudi šliapu na brzdu plánovaných reforiem

09.09.2017, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia prepracuje svoj hlavný reformný plán, ktorý bol s veľkou mediálnou podporou zahájený zhruba pred rokom.

 Z prepracovaného plánu krajiny odstráni niektoré oblasti, ktorých sa zmeny mali týkať, a predĺži časový plán na dosiahnutie cieľov.

Tento krok naznačuje, že Rijád si uvedomil, že niektoré ciele Národného plánu transformácie (NTP) sú príliš ambiciózne. Najviac ich brzdí skostnatená byrokracia.

Diverzifikácia ekonomiky

Britský denník Financial Times s odvolaním sa na neverejné dokumenty napísal, že vláda pracuje na zmene plánu už od júla. NTP je hlavnou súčasťou snahy korunného princa Muhammada bin Salmána Saudi zreorganizovať ekonomiku, ktorá je závislá na príjmoch z predaja ropy.

Nový plán sa nazýva NTP 2.0 a zmení niektoré súčasné body, zatiaľ čo nové pridá. Uskutočnenie niektorých cieľov potom bude predĺžené až do roku 2030, súčasný plán počítal so zavedením plánov do roku 2020. Reformy, ktoré boli súčasťou NTP, sa presunú do iných programov.

Príliš veľký vplyv?

Hlavné body pôvodného plánu zahŕňajú privatizáciu štátneho majetku, vytvorenie 1,2 milióna pracovných miest v súkromnom sektore a zníženie miery nezamestnanosti do roku 2020 na deväť percent z terajších 11,6 percenta. Čiastočná privatizácia štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco nie je súčasťou NTP, je však dôležitá pre celkové plány princa Muhammada.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by prepracovanie NTP ovplyvnilo primárnu ponuku piatich percent akcií firmy Aramco plánovanú na budúci rok. Širší privatizačný program a ďalšie plány, ako je poskytnutie dostupnejšieho bývania a reforma finančného sektora, nebudú súčasťou NTP a budú sa nimi zaoberať rôzne ministerstvá.

"Zistilo sa, že mnoho z tých cieľov bolo príliš násilných a možno majú až príliš veľký vplyv na ekonomiku," povedal denníku vládnej poradca.

Nervózni investori

Konzultant spolupracujúci so saudskou vládou uviedol, že prepracovanie pôvodných návrhov je nevyhnutné, pretože ťažkopádna štátna byrokracia nie je schopná splniť ciele, ktoré sú na dlhšiu dobu než na tri roky.

Poradcovia sa obávajú, že revízia by mohla vyvolať zmätok medzi investormi, ktorí sú už nervózni zo spomalenia hospodárskeho rastu. Bankári sa tiež obávajú, že reformy sa príliš zameriavajú na opatrenia k rastu príjmov, ako je zvýšenie daní a zníženie podpôr, a menej už na podporu rastu.

Spomalenie ekonomiky

Prepracovaný plán sa zameria na byrokratické reformy, ako je zlepšenie produktivity štátnych zamestnancov a zvýšenie transparentnosti. Medzi ciele plánu patrí tiež zvýšenie zamestnanosti žien a podpora malých a stredných podnikov.

Pôvodný NTP bol spustený v júni 2016. Dohliada naň rada pre hospodárske a rozvojové záležitosťou princa Muhammada. Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje, že tempo rastu ekonomiky Saudskej Arábie tento rok spomalí až na 0,1 percenta z 1,7 percenta vlani.

01 - Modified: 2024-04-16 13:09:37 - Feat.: - Title: Izraelská ekonomika oslabila kvôli vojne s Hamasom viac, ako sa čakalo 02 - Modified: 2024-04-16 11:16:01 - Feat.: - Title: Najdrahšie obedy majú v Trnavskom a najlacnejšie v Trenčianskom kraji 03 - Modified: 2024-04-16 09:56:42 - Feat.: - Title: Obchodný prebytok eurozóny aj EÚ vo februári vzrástol 04 - Modified: 2024-04-16 09:47:06 - Feat.: - Title: Čína a Nemecko majú potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu, myslí si Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:34