StoryEditor

Allianz zatiaľ ceny neprezradil

24.10.2005, 00:00
O tom, koľko zaplatí motorista v ďalšom roku za povinné zmluvné poistenie v Allianz-Slovenskej poisťovni (SP), už nebude rozhodovať len objem motora a bonus za bezškodový priebeh. Poisťovňa včera informovala, že výšku poistky na rok 2006 ovplyvní aj výkon motora, pohlavie, bydlisko a vek poistníka, ale napríklad aj to, ako dlho má motorista vodičák, či je ochotný spolupodieľať sa na vzniknutej škode a koľko ďalších zmlúv už uzatvoril v Allianz-SP.
"Podstatou nového poistenia je individuálny prístup ku klientovi, ktorý zohľadňuje špecifiká každého motoristu a jeho vozidla. Vytvorili sme takmer 500-tisíc kombinácií individuálnych kalkulácií," povedal predseda predstavenstva a prezident Allianz-SP Torsten Leue. Akú váhu budú mať jednotlivé kategórie pri určení konečnej ceny, však predstavitelia poisťovne neuviedli. Nekonkretizovali ani to, o koľko môžu individuálne kalkulácie klientov pri optimistickom a pesimistickom variante poisťovne zvýšiť v priemere ceny oproti minuloročným úrovniam. Konkrétnu sadzbu svojej poistky sa motoristi dozvedia najskôr 31. októbra buď na pobočke poisťovne, cez telefónne centrum, alebo si ju prepočítajú pomocou kalkulačky, ktorú poisťovňa zverejní na internete.
Podobne ako Česká poisťovňa-Slovensko, aj Allianz-SP ponúka pre ďalší rok vyššie limity poistného krytia. V prípade škody na zdraví a aj na veci posunula hranicu základného poistenia na 20 miliónov korún. Doteraz bol limit poistného plnenia z jednej škodovej udalosti pri základnom produkte päť miliónov korún pri škodách na veci a 19 miliónov korún pri škodách na zdraví. Motorista si môže znížiť cenu poistky napríklad aj tým, že si vyberie poistenie so spoluúčasťou na prípadnej škode (o koľko - však poisťovňa neuviedla). S vernostnou zľavou do výšky desať percent môžu počítať zase klienti, ktorí majú v poisťovni uzavreté aspoň tri poistné zmluvy. Ďalšiu zľavu (päť percent) získa motorista vtedy, ak si uzatvorí zmluvu cez infolinku alebo prostredníctvom internetu. Česká poisťovňa-Slovensko ponúka pri zmluvách uzavretých cez telefón zľavu 500 korún.
Podrobnejšiu kategorizáciu cien v povinnom zmluvnom poistení avizovali aj ďalšie poisťovne. Na jej zverejnenie, ako aj celého sadzobníka, im zostáva osem dní.

Koľko môže stáť zákonné poistenie (orientačné ceny – základné poistné krytie, v Sk) *
Typ auta Objem motora Allianz-Slovenská poisťovňa  Česká poisťovňa (poistka uzavretá cez telefón) 
    Bonus 35 % Bonus 35 %
Škoda 120 – študent 1 174 cm3 4 794 4 196
Škoda 120 – 52-ročný muž so spoluúčasťou 10-tisíc korún  1 174 cm3 3 099 4 196
Skoda Favorit 1 289 cm3 3 999 (pri 25 % bonuse) 4 196
Škoda Fabia 1 397 cm3 6 724 7 799
Škoda Felícia 1 598 cm3 5 799 7 799
(1) V prípade Allianzu-Slovenskej poisťovne ide o orientačné ceny. Do ceny poistky vstupuje veľa faktorov, napríklad rok výrovy vozidla, objem a výkon motora, viacero parametrov o klientovi (vek, pohlavie, bydlisko, počet detí, povolanie a podobne), bezškodový priebeh za určité obdobie, spoluúčasť a podobne.
Česká poisťovňa-Slovensko plánuje o ďalšej kateorizácii vozidiel a o prípadných vernostných zľavách infrmovať v najbližšom období.
Zdroj: poisťovne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:33