StoryEditor

Partnerom samospráv budú aj banky

28.07.2003, 00:00

Úspešnosť jednotlivých vyšších územných celkov pri čerpaní eurofondov bude vo veľkej miere závisieť od vytvárania efektívnych verejno-súkromných partnerstiev. Predpokladom optimálneho čerpania finančných prostriedkov bude najmä využitie odborného potenciálu širokého spektra zainteresovaných subjektov vrátane expertov z bankového sektora.
Práve tieto skutočnosti viedli predstaviteľov Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) k podpísaniu rámcovej zmluvy s Prvou komunálnou bankou (PKB), ktorá má v podmienkach SR najväčšie skúsenosti s financovaním verejno-prospešných a komunálnych projektov. Podľa prezidenta banky Jozefa Mihálika chcú spolupracovať pri projektovom financovaní grantových schém jednotlivých fondov EÚ. Dohoda umožní regionálnej samospráve využiť know-how, skúsenosti a pomoc odborníkov PKB pri posudzovaní a hodnotení projektových zámerov, pre ktoré budú chcieť žiadatelia získať potrebné zdroje na kofinancovanie.
Predseda NSK Milan Belica vníma takúto formu spolupráce s bankovým sektorom ako veľmi perspektívnu pre obe strany. Samosprávny kraj totiž ušetrí značný objem prostriedkov na finančné a bankové audity hotových zámerov, nakoľko PKB sa v zmluve zaviazala poskytnúť v tejto oblasti bezplatné poradenstvo. Banka má na druhej strane šancu získať nových perspektívnych klientov, ktorých mieni podporiť aj formou poskytovania bankových služieb a spolufinancovania investičných zámerov.
Spolupráca PKB so samosprávnymi krajmi je zároveň súčasťou intenzívnej prípravy na očakávanú finančnú decentralizáciu, v rámci ktorej sa vyššie územné celky budú môcť aktívne zapájať do investičných procesov a financovania projektov regionálneho rozvoja.
Banka už uzavrela rámcové zmluvy s nitrianskym a trenčianskym vyšším územným celkom a podľa J. Mihálika chcú v najbližšom období nadviazať spoluprácu aj s ostatnými samosprávnymi kraji.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:40