StoryEditor

Gabčíkovo budeme Talianom splácať 30 rokov

13.04.2006, 00:00
Vodnú elektráreň v Gabčíkove predajú Slovenské elektrárne štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba Bratislava. Malo by sa tak stať v deň ukončenia privatizácie elektrární talianskym Enelom. "Kúpnopredajná zmluva je podpísaná," povedal ich hovorca Rastislav Petrech. K jej podrobnostiam sa nechcel vyjadrovať, odmietol ich kometnovať aj zástupca privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka.

Vodnú elektráreň v Gabčíkove predajú Slovenské elektrárne štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba Bratislava. Malo by sa tak stať v deň ukončenia privatizácie elektrární talianskym Enelom. "Kúpno-predajná zmluva je podpísaná," povedal ich hovorca Rastislav Petrech. K jej podrobnostiam sa nechcel vyjadrovať, odmietol ich komentovať aj zástupca privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka. Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Roberta Beňa budú následne vodohospodári Gabčíkovo Slovenským elektrárňam splácať 30 rokov. Rovnako ako predajná cena je aj výška splátok tajná.

Okrem splátok aj podiel na zisku
Okrem splátok za vodné dielo si podľa informácií HN Enel v privatizačnej zmluve zabezpečil aj 35 percent zisku z výroby elektriny v Gabčíkove. Pôjde o stámiliónové sumy, ktoré v nasledujúcich rokoch pri zvýšení cien elektriny môžu prekročiť miliardu korún ročne. Väčšinový balík akcií Slovenských elektrární by sa mal dostať do jeho rúk už tento mesiac. Vyčlenenie gabčíkovskej hydroelektrárne bolo pritom jednou z odkladacích podmienok Talianov, aby sa celá transakcia mohla ukončiť. Dôvodom je stále nevyriešený spor s Maďarskom pokiaľ ide o sústavu Gabčíkovo -- Nagymaros, preto nemôže byť súčasťou privatizácie,
.
Tajné zmluvy
Vodohospodárska výstavba doteraz prevádzkovala len vodné dielo. Do jej majetku teraz prejde aj samotná elektráreň. Podľa Stanislava Ulahera z Vodohospodárskej výstavby uzatvorili aj zmluvu o prevádzke vodnej elektrárne na najbližšie tri desaťročia. V nej sa definujú vzájomné vzťahy, ako napríklad riadenie elektrárne, zaistenie bezpečnosti a starostlivosti o ňu. "Ustanovenia zmluvy podliehajú obchodnému tajomstvu, o čom hovorí samostatný článok zmluvy o mlčanlivosti," vysvetlil Ulaher.
Splnomocnenec vlády pre Gabčíkovo Dominik Kocinger v rozhovore pre HN uviedol, že štát podpisom zmluvy prijal nevýhodné podmienky pokiaľ ide o možné odstúpenie. "V zmluve nie je riešená otázka sankcií pre Slovenskú republiku v prípade skoršieho odstúpenia od zmluvy," reaguje Ulaher.
Štát má od Enelu zinkasovať za 66 percent elektrární 840 miliónov eur (31,4 miliardy korún). Vyše 3,4 miliardy však bude musieť elektrárňam vrátiť. Tie totiž z predaja gabčíkovskej energie spolufinancovali dostavbu diela v 90. rokoch a koncom roka 2004 im vláda túto pohľadávku priznala.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neúspešný veriteľ 02 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podniky a trhy krátko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:30