StoryEditor

"Štafeta" už je na svete

29.03.2007, 00:00

Predpovede terajšieho vedenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), že po 15. marci úrad skolabuje, sa nenaplní. Spôsobiť to mala novela zákona o sieťových odvetviach, ktorá platí od polovice marca. Podpredseda Regulačnej rady úradu pre reguláciu Ján Klepáč vo februári vyhlásil, že novela zákona o sieťových odvetviach až do vymenovania nových členov rady nerieši funkciu predsedu a podpredsedu úradu ako štatutárov. "A tak k 15. marcu tieto funkcie zo zákona zanikajú," upozornil. Úrad určuje regulované ceny komodít - najmä energií a vody.

Nová rada môže fungovať už o mesiac
Včera vláda a v utorok parlament schválili po šiestich svojich nominantov, z ktorých prezident republiky vyberie polovicu. Tri kreslá v nej obsadia ľudia z kandidátky vlády a ďalší traja budú zo zostavy určenej Národnou radou. Ich funkčné obdobie je stanovené na dva, štyri alebo šesť rokov. Pritom každý druhý rok jednu dvojicu nahradí nová. Po doručení zoznamu nominantov má prezident tridsať dní na to, aby si z dvanástky nominovaných vybral. Kým sa nová šestica neujme funkcie, pracuje pôvodná rada úradu.
"Úrad riadne pracuje aj teraz," potvrdil včera jeho hovorca Miroslav Lupták. Ministerstvo hospodárstva úradu totiž pripomenulo, že v prechodnom ustanovení novely zákona o regulácii sieťových odvetví sa hovorí, že do vymenovania novej rady pokračuje v práci tá stará.

Neznáme "známe" tváre
Väčšinu potenciálnych členov novej Rady pre reguláciu predseda súčasnej Regulačnej rady Karol Dvorák nepozná. "Nová zostava by mohla dobre pracovať, no bude záležať na tom, koho z navrhnutých kandidátov prezident vyberie," povedal pre HN.
Parlament schválil svojich pôvodne navrhnutých nominantov. Vládny kabinet však včera urobil zmenu, keď nominovaného Ľuboša Tomíka nahradil Jánom Mikušom. Bližšie informácie o tomto kandidátovi vlády nevedel povedať nielen Dvorák, ale ani štátny tajomník rezortu hospodárstva Peter Žiga a ani Lupták. S hovorcom rezortu hospodárstva Branislavom Zvarom sa nám včera nepodarilo skontaktovať. HN sa spojili s poslancom parlamentu Jozefom Mikušom (SDKÚ-DS), ktorý prisľúbil, že v Národnej rade zistí identitu novonavrhovaného člena Rady pre reguláciu. Podľa jeho informácie ide o Jána Mikuša, ktorý bol v minulom volebnom období poslancom Národnej rady za ĽS-HZDS.
Zo súčasných členov Regulačnej rady sa medzi nominantmi vlády ocitol len Vladimír Čepko, ktorého navrhuje vláda. Prečo kabinet nominoval práve jeho a nie aj iných členov súčasnej rady, sa HN nepodarilo včera zistiť. Popoludní už nebol Čepko v práci.

01 - Modified: 2003-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX oslabili akcie Slovnaftu a OTP Banky 02 - Modified: 2003-05-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Silné euro Nemecku neprekáža
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:58