StoryEditor

RETRO: DMD holding mal dostať majetok za 12 miliárd a zámoček v Záblatí

18.10.2005, 00:00
Mnohé z problémov, ktoré mala vláda pred desiatimi rokmi, sa dnes zdajú zvláštne, niektoré zostali doteraz. V rubrike Retro prinášame, čo dominovalo v ekonomickom a politickom živote tých čias. Udalosti od 12. do 18. októbra 1995.

Mnohé z problémov, ktoré mala vláda pred desiatimi rokmi, sa dnes zdajú zvláštne, niektoré zostali doteraz. V rubrike Retro prinášame, čo dominovalo v ekonomickom a politickom živote tých čias.
Začiatkom októbra za prítomnosti ministra hospodárstva Jána Duckého sa slávnostne začala existencia DMD holdingu - spoločnosti, ktorá mala združovať vyše dve desiatky zbrojárskych spoločností podnikajúcich predovšetkým v špeciálnej výrobe.
Holding podľa vtedajšieho vyjadrenia predstaviteľa rezortu nemal priamo tieto firmy riadiť, iba "zabezpečovať ich koordinačnú a marketingovú oblasť". Vláda v septembri rozhodla, že do holdingu vloží tri balíky akcií strojárskych spoločností. Prvý predstavoval štátne podniky, väčšinou zaradené medzi strategické, medzi nimi boli aj Martinské strojárne, ZTS Dubnica a ZVS Dubnica. Druhý balík malo tvoriť sedem vojenských opravárenských podnikov, takisto po ich transformácii. Tento vklad v úhrnnej nominálnej hodnote 852 miliónov sa neuskutočnil, opravárenské podniky dodnes neboli transformované a niektoré z nich majú ťažkosti s naplnením výrobného programu. Posledným balíkom boli účasti v nestrategických strojárskych podnikoch, ktoré mali blízko k špeciálnej výrobe. Všetky tri balíky sa mali skladať z 34-percentných účastí. DMD holding mal tak získať majetok v nominálnej hodnote vyše 12 miliárd korún.
V poslednom balíku boli mnohé účasti menšie, lebo napríklad pri Považských strojárňach či Vlkanovských strojárňach sa predtým sprivatizovalo viac ako dve tretiny akcií, takže sa vkladali menšie podiely, zhruba 13 percent zo základného imania. Podľa vládneho uznesenia DMD holding dostal aj zámoček v Záblatí (časť Trenčína). Holding ho vlastnil iba krátky čas. "Zbavili sme sa ho, lebo bol v dezolátnom stave," povedal včera HN Radim Býček z DMD holdingu.
Zámer DMD holdingu podľa vtedajšieho vyhlásenia: Vybudovať silné zoskupenie výskumno-vývojových a výrobných spoločností nadväzujúce na tradície strojárskej výroby na Slovensku.
Malo rozvinúť dve oblasti aktivít: využívať jednoúčelové kapacity zbrojárskej výroby na export, aj postarať sa o ich uchovanie pre potreby Armády SR. V druhej oblasti sa predpokladalo rozvinutie výroby najmä stavebných strojov a ich export do krajín bývalého ZSSR.
Keď sa ku koncu Mečiarovej vlády v roku 1998 rozbehla stavba diaľnic, denná tlač uviedla, že stavebných strojov z fabrík DMD holdingu je málo a dominovali tam stroje renomovaných firiem ako Komatsu a Caterpillar. Vtedajší minister hospodárstva Milan Cagala povedal, že slovenské fabriky ich vedia dodať, ale ich nemajú na sklade.
DMD holding existuje i dnes, prešiel dlhotrvajúcou reštrukturalizáciou, aby sa rozplietli neprehľadné vlastnícke vzťahy. Tie umožnili odtekanie majetku do súkromných rúk.
"Pomaly sa dostávame do stavu, keď budeme môcť DMD holding navrhnúť do privatizácie," povedal pre HN prezident FNM Jozef Kojda a dodal, že podľa výsledkov analýzy sa rozhodne, či rozpredajú jeho jednotlivé spoločnosti, alebo ho predajú vcelku.

01 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rodinná firma medzi stavbárskou elitou 02 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HOKEJ 03 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruská nadvláda na európskom ľade 04 - Modified: 2003-01-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medaila Pierra de Coubertina pre Hildu Múdru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:25