StoryEditor

Hitom Vianoc je elektronika

Hitmi tohtoročných Vianoc sú plazmové a LCD televízory, ktoré počas roka najväčšmi zlacneli. Slováci však vo veľkom nakupujú aj MP3 prehrávače, digitálne fotoaparáty, DVD súpravy, domáce kiná či herné konzoly.

Hitmi tohtoročných Vianoc sú plazmové a LCD televízory, ktoré počas roka najväčšmi zlacneli. Slováci však vo veľkom nakupujú aj MP3 prehrávače, digitálne fotoaparáty, DVD súpravy, domáce kiná či herné konzoly. Podľa obchodníkov majú zákazníci tendenciu kúpiť skôr jeden drahší, ako viac lacnejších darčekov. Ako potvrdzuje PR manažérka spoločnosti NAY Tatiana Onderková, zvlášť citeľné je to pri elektronike.
Tradičným nákupným artiklom sú aj potraviny. Priemerný decembrový obrat ich predajcov je zvyčajne o 25 percent vyšší než v ostatných mesiacoch roka. Z potravín pod stromček najradšej kupujeme napríklad belgické čokolády či kávu. Naopak, kulminácia nákupov prísad do koláčov a vianočných pokrmov sa očakáva až pár dní pred Vianocami, pretože zákazníci chcú tieto suroviny čerstvé.
Podľa Ľubomíra Drahovského z prieskumnej agentúry Terno sa aj tento rok veľkej popularite tešia drahé alkoholy. V Slovákoch stále prevláda názor, že zahraničný alkohol je lepším darčekom než domáci. "Dá sa povedať, že rozhoduje etiketa," dodal s tým, že tomuto trendu sa čiastočne vyhýbajú vína. Zákazníci už vedia, že špičkové víno sa vyrába aj na Slovensku.
Kupujú sa aj kozmetické súpravy či oblečenie. Podľa pracovníkov spoločnosti K-Cero na rozdiel od zvyšku roka idú počas Vianoc na odbyt najmä menšie výrobky ako rukavice či kožená galantéria.

Na webe sa kupujú najmä digitálne fotoaparáty


Slováci kupujú pred Vianocami cez internet najmä digitálne fotoaparáty s príslušenstvom. Na popredných priečkach rebríčka ďalej figurujú malé spotrebiče do domácnosti, MP3 prehrávače, domáce kiná a DVD rekordéry. "Digitálne fotoaparáty sú v internetových obchodoch tradične veľmi žiadané, pred Vianocami dopyt ešte výrazne rastie. Prekvapil záujem o malé domáce spotrebiče, najmä hriankovače, mixéry a kuchynské roboty," povedal Ladislav Csukás, riaditeľ spoločnosti Mall Slovakia, dcérskej spoločnosti najväčšieho internetového obchodníka v Česku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:43