StoryEditor

Ekonomika rastie najrýchlejšie v regióne

12.09.2003, 00:00
Rast slovenskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku oproti prvému spomalil. Napriek tomu stále stúpa najrýchlejšie v stredoeurópskom regióne. Hrubý domáci produkt, čiže celková hodnota tovarov a služieb, ktorú sme od apríla do konca júna vytvorili, bola o 3,8 percenta vyššia, ako v rovnakom období vlani.

Rast slovenskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku oproti prvému spomalil. Hrubý domáci produkt, čiže celková hodnota tovarov a služieb, ktorú sme od apríla do konca júna vytvorili, bola o 3,8 percenta vyššia, ako v rovnakom období vlani. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Výsledok zaostal za očakávaniami trhu, keď analytici predpokladali, že sa zvýši o štyri percentá. Napriek tomu slovenská ekonomika stále rastie najrýchlejšie v stredoeurópskom regióne.
Ďaleko za nami v ekonomickom raste sú Maďari, Česi i Poliaci. Ich hospodárstvo stúpa od dvoch do troch percent. Ešte lepšie vyznieva naše porovnanie s krajinami EÚ a eurozónou. Slovensko sa rozvíja takmer osemkrát rýchlejšie než únia. V porovnaní s eurozónou, ktorú tvorí dvanásť krajín EÚ používajúcich euro, bol hospodársky rast Slovenska dokonca až 19-násobne vyšší. Pri spomínaných rozdieloch by sa životná úroveň Slovákov vyrovnala priemeru v únii asi za desať rokov a nie za 40, ako predpokladajú analytici pri priemernom štvorpercentnom raste našej a dvojpercentnom európskej ekonomiky. "V tejto chvíli nie je dôležité, koľko desaťročí presne bude vyrovnanie ekonomických úrovní trvať, ale to, aby Slovensko udržateľným spôsobom dosahovalo predstih svojho ekonomického rastu pred rastom v krajinách EÚ," povedal analytik Slavie Capital Pavol Ondriska.
Predpovede, aká bude expanzia koncom roka, sa rôznia. Najväčší optimisti sú na štatistickom úrade a v centrálnej banke. Podľa nich sa HDP za celý rok zvýši o 4,1 percenta. NBS očakáva, že to bude medzi 3,9 až 4,1 percenta. Menej optimistickejší sú niektorí bankoví analytici. Mário Blaščák z Ľudovej banky odhaduje koncoročný rast ekonomiky na 3,8 percenta a Vladimír Zlacký z VÚB ešte o desatinu percenta nižšie.

01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa dílerov bude Fed neutrálny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:22