StoryEditor

Nemecká daňová amnestia neúspešná

01.04.2005, 00:00
Včera bol v Nemecku posledný deň na to, aby občania priznali svoje nezdanené príjmy a vyhli sa za to trestnému stíhaniu.

Včera bol v Nemecku posledný deň na to, aby občania priznali svoje nezdanené príjmy a vyhli sa za to trestnému stíhaniu. Nemecká vláda chcela daňovou amnestiou, ktorá sa začala 1. januára minulého roku, motivovať podnikateľov, aby legalizovali svoje príjmy uložené v zahraničných bankách a zvýšiť tak príjem do štátneho rozpočtu. Skončila sa však sklamaním, keď Nemci do konca minulého roku priznali iba 3,6 miliardy eur, čo prinieslo rozpočtový príjem necelú 1 miliardu eur. Za prvé tri mesiace by sa mohol podľa analytikov celkový rozpočtový príjem zvýšiť ešte zhruba o 300 miliónov eur.
Pred dvoma rokmi, keď nemecká vláda amnestiu vyhlásila, hovoril nemecký kancelár Gerhard Schöder o možnej sume priznaného kapitálu až v hodnote 100 miliárd eur. Veľmi rýchlo však prišlo vytriezvenie a postupná revízia odhadovaných príjmov. Na začiatku minulého roka rátalo ministerstvo financií s 20 miliardami, čo by do štátnej pokladnice prinieslo 5 miliárd eur. Neskôr znížilo očakávaný prínos amnestie na daňové úniky na 1 miliardu eur. Január a február tohto roku priniesli podľa nemeckého portálu finanztip.de mierne pozitívne čísla a analytici odhadujú, že by sa celková suma mohla dostať na 1,3 až 1,5 miliardy eur rozpočtových príjmov. Minister financií Hans Eichel tiež minulý týždeň vyzval všetkých občanov, aby využili posledné dni na priznanie svojich nezdanených príjmov. V neprospech akéhosi prekvapenia na poslednú chvíľu však hovoril aj fakt, že z priznanej sumy musia zaplatiť 35 percent, kým za rok 2004 to bolo 25 percent. Eichel ešte pred spustením amnestie ukázal značnú odvahu, keď v čase, keď sa o výške prílevu kapitálu daňových hriešnikov zo zahraničia mohlo len polemizovať, zahrnul do štátneho rozpočtu na rok 2004 ako rozpočtový príjem z priznaného kapitálu 2 miliardy eur. Aj tento fakt teda prispel k vyššiemu deficitu nemeckého štátneho rozpočtu.
Nemcom sa teda nepodarilo dostať späť do krajiny značnú sumu kapitálu. Podľa Pavla Karásza, prognostika SAV, je neúspech spojený so špecifickým správaním nemeckých daňových poplatníkov. "Zhodnotili si pozitíva a negatíva takéhoto kroku a rozhodli sa v neprospech nemeckej vlády," uviedol Karász. Okrem iných okolností je jasné, že daňové úrady si v budúcnosti posvietia na takýchto "kajúcnikov".
Podľa oficiálnych údajov si Nemci nelegálne uložili v bankách vo Švajčiarsku, v Luxembursku a Lichtenštajnsku od 450 miliárd do 550 miliárd eur. Podľa iných odhadov by táto suma mohla dosiahnuť až bilión eur.
Na porovnanie: Počas veľkej daňovej amnestie v Taliansku sa do krajiny vrátilo 60 miliárd eur, no zdanenie bolo len dvaapolpercentné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:45