StoryEditor

Bratislava zvýši dane z nehnuteľností

29.11.2004, 23:00
Bratislavčania zaplatia od budúceho roka za štvorcový meter zastavanej plochy o sto percent viac ako doteraz. V niektorých prípadoch bude nárast dane aj vyšší. Včera o tom rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva.

Poslanci bratislavskej mestskej časti Lamač však našli spôsob, ako bojovať proti vysokým daniam. Dva dni pred rokovaním zastupiteľstva pohrozili, že ak mesto schváli zvýšenie dane z nehnuteľností o viac než sto percent, Lamač s vyše sedemtisíc obyvateľmi bude vážne uvažovať o odtrhnutí sa od Bratislavy.
Magistrát včera čiastočne ustúpil a pri schvaľovaní zvyšovania sadzieb dane preradil Lamač zo strednej do najnižšej zdaňovacej triedy k vzdialenejším mestským častiam ako Devín, Záhorska Bystrica či Vajnory. Majitelia bytov a rodinných domov v nich za štvorcový meter zaplatia v budúcom roku deväť korún. V Starom Meste to bude o tri koruny viac. V ostatných mestských častiach bude sadzba desať korún.
Lamač však stále nie je spokojný. Od primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského si tamojší poslanci vyžiadali podrobný prepočet, kam by mali peniaze z vyšších daní smerovať, zdôvodnenie zvýšenia a audit hospodárenia mesta za posledných desať rokov. Až potom sa rozhodnú, či budú iniciovať odtrhnutie od Bratislavy alebo nie. "Počkáme si na prepočet, v súčasnosti nemôžem vylúčiť absolútne nič," povedal poslanec lamačského zastupiteľstva Radoslav Olekšák.
Hovorca bratislavského magistrátu Milan Vajda označil postoj lamačských poslancov za nezodpovedný a populistický. "Občania Lamača majú viac rozumu, ako ich miestne zastupiteľstvo a myslím si, že ak by prišlo k referendu o odtrhnutí Lamača od Bratislavy, takýto nezodpovedný postup svojich poslancov by určite nepodporili," povedal Vajda.
Niektoré sadzby dane z nehnuteľností už zvýšili aj v Banskej Bystrici. Čaká to aj obyvateľov ďalších slovenských miest. Príčinou je, že štát od budúceho roka už nebude dotovať mestskú hromadnú dopravu. Mestám odporučil, aby si výpadok príjmov nahradili zvýšením dane z nehnuteľností.
Zvýšenie daňových sadzieb by v absolútnych číslach nemalo byť veľké. V Bratislave napríklad vlastník bytu s rozlohou 80 štvorcových metrov platil tento rok 360 korún. Ak býva v centre mesta, budúci rok bude platiť ročne 960 korún (12 korún za štvorcový meter). Vo vzdialenejších mestských častiach to bude o vyše sto korún menej. V súčasnosti sú sadzby dane z nehnuteľností v Bratislave pre obyvateľstvo rovnaké. Podnikatelia platia niekoľkonásobne viac. Bratislavské sadzby sú však vyššie ako v ostatných mestách a obciach. Najmenej platia ľudia v obciach do tisíc obyvateľov. Tam za štvorcový meter bytu alebo domu zaplatia korunu. S počtom obyvateľov sadzba rastie, v Bratislave je to 4,5 koruny za štvorcový meter.

Nové sadzby daní z nehnuteľností v Bratislave
(v Sk, za meter štvrocový)
 

Prvé pásmo*

Druhé pásmo**

Tretie pásmo***

daň z bytov 12 10 9
daň zo stavieb na podnikateskú činnosť 250 161 112
daň z rekreačných a záhradkárskych chát 36 30 27
Pozn.: Sadzby platia od budúceho roka
* Staré mesto
** Nové Mesto, Ružinov, Petržalka, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Rača, Podunajské Biskupice, Vrakuňa
*** Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica, Lamač
Zdroj: Všeobecné záväzné nariadenie Bratislavy

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:34