StoryEditor

Viac sa myslelo na výpadky ropy

02.01.2006, 23:00
Čo by sa dialo, ak by Slovensko čelilo dlhodobejšiemu výpadku v dodávkach plynu? Ako prvým by sa obmedzili dodávky všetkým priemyselným odberateľom.

Čo by sa dialo, ak by Slovensko čelilo dlhodobejšiemu výpadku v dodávkach plynu? Stav núdze popisuje energetický zákon a nadväzujúca vyhláška platná od júna 2005. Vyhláška predpokladá, že iniciatíva na vyhlásenie stavu núdze vychádza od plynárenského dispečingu, ktorý je súčasťou SPP. Ak ho ministerstvo hospodárstva akceptuje, vyhlási ho aj v médiách. V takom prípade sú prioritne zásobovaní obyvatelia a verejnoprospešné služby, kam patrí výroba tepla. Ako prvým by sa obmedzili dodávky všetkým priemyselným odberateľom.
"Ak by nám znížili odber plynu, najprv by sme obmedzili dodávku teplej vody. Až pri úplne kritickej situácii sa obmedzuje vykurovanie," povedal riaditeľ Asociácie výrobcov tepla Miroslav Obšívaný.
Núdzový stav by však nastal až potom, čo by sa vyčerpal plyn zo zásobníkov. Tie má Slovensko zhruba na 30 percent ročnej spotreby.

Systémovo lepšie je Slovensko pripravené na ropnú krízu. Štát má vybudované zásoby ropy a ropných výrobkov na viac ako 60 dní a ak by jej nedostatok trval, alebo by vypadlo viacero rafinérií, vláda môže vyhlásiť rad opatrení. Má právo nariadiť obmedzenie rýchlosti vozidiel, používanie vozidiel len s párnymi či nepárnymi číslami, obmedzenie prevádzky čerpacích staníc a zákaz exportu. Uvádza sa to v zákone, ktorý platí od roku 2001.
Slovensko však musí dobudovať zásoby motorových palív na 90 dní do konca roka 2008. Stále neprekonalo problém s ich uskladnením. Najprv sa očakávalo, že sa ministerstvo hospodárstva dohodne so Slovnaftom o výmene majetku tak, aby mu zostali dva kompletné terminály z piatich. Predpokladalo to uznesenie vlády. Podľa najnovších informácií zásobníky Slovnaftu zostanú, štát za svoj majetok dostane zaplatené, ale musí investovať do novej skladovacej kapacity. HN o tom informoval hovorca ministerstva hospodárstva Róbert Beňo. Peniaze však nebudú stačiť a zásobníky musí dofinancovať štát. Podľa šéfa rozpočtovej sekcie na ministerstve financií Františka Palka je rezort pripravený na diskusiu o tom, že by štát pomohol financovať výstavbu zásobníkov, ako aj doplnenie núdzových zásob na 90 dní. "Samozrejme, že si vieme predstaviť, že by sme našli potrebné peniaze," povedal, pričom nechcel zatiaľ špekulovať o tom, z akej rozpočtovej kapitoly by sa tieto prostriedky mali uvoľniť. "Najprv musí preukázať iniciatívu Správa štátnych hmotných rezerv a hľadať vo vlastnom rozpočte. Môžu napríklad odpredať nadbytočné zásoby niektorých komodít, prípadne siahnuť na svoj mimorozpočtový účet," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:17