StoryEditor

Poľsku chýba plyn, odpája veľké podniky

23.01.2006, 23:00
Pokles dodávok plynu už v Poľsku vyústil k čiastočnému odpojeniu piatich najväčších priemyselných odberateľov. Vyhľadom na extrémnu zimu preto úrady prednostne zabezpečili vykurovanie domácností. Poliaci sa totiž v uplynulých dňoch museli vyrovnať až s tretinovým znížením dodávok ruského plynu.

Pokles dodávok plynu už v Poľsku vyústil k čiastočnému odpojeniu piatich najväčších priemyselných odberateľov. Plynárenská spoločnosť PGNiG znížila dodávky napríklad pre rafinériu PKN Orlen a viacerých výrobcov hnojív.
Vyhľadom na extrémnu zimu úrady prednostne zabezpečili vykurovanie domácností. Poliaci sa v uplynulých dňoch museli vyrovnať až s tretinovým znížením dodávok ruského plynu. Podľa poľského ministerstva hospodárstva je miera poklesu vyššia ako stačia vyrovnať rezervné zásoby. Poľsko má rezervy na 30 dní.
Slovenský plynárenský priemysel podľa hovorkyne Dany Kršákovej podobné problémy nemá. Ako uviedla, včerajšia situácia zodpovedala obdobiu s väčšími mrazmi. "Fungujeme bez väčších výkyvov," dodala. SPP vždy v zimnom období čerpá väčšie množstvo plynu z podzemných zásobníkov. Tie postačia na 60 dní.
Ako by sa plynári zariadili pri vážnejšom nedostatku plynu je opísané v energetickom zákone. Podobne ako v Poľsku, by sa najprv obmedzili dodávky pre energeticky náročný priemysel. Pre výhrevne a teplárne by sa vyhlásili regulačné krivky. Individuálni odberatelia by zostali bez plynu až pri vyhlásenom desiatom -- havarijnom regulačnom stupni.
Veľkými odberateľmi plynu sú napríklad Slovnaft a Duslo Šaľa. Výrobné zariadenia Slovnaftu sú pri nedostatku plynu schopné prejsť na naftu a olej. Ak by sa však dodávky dramaticky znížili, hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová nevylúčila možnosť obmedzenia výroby pohonných látok. Plynom zo slovenských zásobníkov možno počas zimného obdobia pokryť potreby krajiny na dva mesiace .
Rusi za vinníka posledného krátenia dodávok označili Ukrajinu. "Ukrajina zadržuje plyn nad rámec množstva dohodnutého v zmluvách a to nám znemožňuje úplne pokrývať záväzky voči zahraničným odberateľom," uviedol zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:17