StoryEditor

Zablokovanie predajov spomalí výstavbu diaľnic

08.03.2006, 23:00
Zastavenie predajov majetku štátu zbrzdí aj výstavbu diaľnic. V prípade diaľničného spojenia do Žiliny tak môže nastať ďalšia komplikácia v plnení záväzku štátu automobilke Kia. Ten hovorí o dostavbe diaľnice do novembra tohto roku.

Zastavenie predajov majetku štátu zbrzdí aj výstavbu diaľnic. V prípade diaľničného spojenia do Žiliny tak môže nastať ďalšia komplikácia v plnení záväzku štátu automobilke Kia. Ten hovorí o dostavbe diaľnice do novembra tohto roku. "O probléme vieme a zvažujeme všetky možnosti, ako ho riešiť," hovorí hovorca ministra dopravy Tomáš Šarluška.

Cesta pre Kiu sa odkladá
Uznesenie vlády, že spojenie do Žiliny bude dokončená ešte v tomto roku, stále platí. Na dva úseky však nebolo vydané stavebné povolenie. Ide o desaťkilometrový diaľničný úsek Vrtižer - Sverepec a trojkilometrový privádzač Žilina - Strážov. Prvý pripravuje Národná diaľničná spoločnosť, druhý Slovenská správa ciest. Dôvodom sú nevysporiadané pozemky, bez čoho sa nemôže začať stavať. Po zastavení možnosti vymieňať či inak nakladať so štátnou pôdou v správe Slovenského pozemkového fondu sa tak vysporiadanie pozemkov na niekoľko mesiacov oddialilo.

Problémy s majiteľmi sú všade
Odborníci sa zhodujú v názore, že neexistuje na Slovensku kataster, kde by sa nevyskytli neznámi vlastníci alebo pozemky bez dedičského konania. Pri líniových stavbách, ktoré idú naprieč celým územím, sa tak určite na takéto pozemky narazí. Vtedy investor peniaze za zabratú pôdu zloží do depozitu a Slovenský pozemkový fond zablokuje pôdu v podobnej veľkosti a kvalite niekde inde. Dôvodom sú prípadní dediči, ktorí sa v predpísanej lehote o svoj - dovtedy neznámy - majetok prihlásia.
Zákaz predaja štátnych nehnuteľností, ktorý po prijatí politickej dohody v minulom týždni platí až do parlamentných volieb, tak umelo zastaví prípravu výstavby všetkých líniových stavieb. Netýka sa totiž len ciest, ale podľa poradcu generálneho riaditeľa pozemkového fondu Ľubomíra Kaviaka aj železníc.

Prípady sa budú posudzovať
Opoziční poslanci sa netaja názorom, že pri udelení prvej výnimky na prevod štátnych nehnuteľností odvolajú vládu. "Musí sa prísne oddeliť politický záujem od ekonomických škôd, ktoré môžu vzniknúť," oponuje vicepremiér Ivan Mikloš. Inštitúcie, ktoré už majú rozbehnuté zmluvy na prevod štátneho majetku, sa preto majú prihlásiť na príslušnom rezorte a všetky prípady sa budú individuálne zvažovať.
"Konkrétne prípady nám zatiaľ nikto neoznámil, takže sme nemali čo posudzovať," uvádza minister hospodárstva Jirko Malchárek. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu však na jeho podnet vyhodnocuje, či rozhodnutie vlády o stopnutí predaja štátnych nehnuteľností nespôsobí oneskorený príchod zahraničných investorov do priemyselných parkov. Výsledok má byť známy na budúci týždeň.

01 - Modified: 2014-04-09 08:44:28 - Feat.: 0 - Title: O ekológii ekonomiky a ekonomike ekológie 02 - Modified: 2003-02-17 22:03:05 - Feat.: 0 - Title: Znalectvo potrebuje zmeny 03 - Modified: 2003-02-17 22:05:42 - Feat.: 0 - Title: Ako Hans Eichel prikrášľoval maastrichtské kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:06